„A legérzékenyebb pontján támadják a társadalmat”

A Die Welt beszámol a radikális baloldal legfrissebb berlini merényletéről és annak értékeléséről. A Die Presse az osztrák uniós biztossal szemben megfogalmazott plágiumvádak legfrissebb történéseiről tudósít.

2011. 05. 25. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt

Egy berlini vasútállomásnál feltételezhetően szélsőbaloldali csoportok követtek el merényletet, amelynek során egy kábelköteget gyújtottak föl, s ezzel közel száz jelzőberendezést és áramvezetéket sikerült rövidre zárniuk. „Itt a társadalmat legérzékenyebb pontján támadják” – nyilatkozta Rainer Wendt, a német rendőrszakszervezet vezetője. A különbség a korábbi időszak és a mostani között, hogy nem léteznek stabil csoportok, mint a Baader-Meinhof banda – tette hozzá. Ezt ugyanakkor veszélyesebbnek tartja, mert a változó tagságú kis csoportok ellen jóval nehezebb a rendőrségnek nyomoznia. Wolfgang Bosbach (CDU), a parlament belügyi bizottságnak elnöke elítélte az erőszakot és bírálta, hogy Inge Viett, az egykori RAF-terrorista januárban a Rosa Luxemburg konferencián legitimnek nyilvánította a Bundeswehr gépjárműveinek felégetését.

Die Presse

A Zöldek megbízásából Stefan Weber plágiumvadász készített elemzést, miszerint Johannes Hahn osztrák uniós biztos filozófiai témájú doktori disszertációjának majdnem ötödét egyszerűen lemásolta. Michael Spindelegger, az Osztrák Néppárt elnöke hangsúlyosan egy „úgy nevezett szakértői jelentésről” beszélt, amire egy olyan politikai párt adott megbízást, amely nem számított éppen Hahn támogatói közé. Annak a bécsi egyetemnek a szakértői jelentése, ami elfogadta a doktori disszertációt, mértékadó lesz – nyilatkozta a néppárt elnöke. A jelentés elkészítését őszre várják. Arra a kérdésre, mi lesz akkor, ha az megerősíti a plágiumgyanút, Spindelegger úgy reagált, nem kíván „»mi lenne, ha« kérdésekkel” foglalkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.