A második állampolgárság felvételével van baj

Az ukrán külügyminisztérium nem tekinti politikai problémának, hogy Magyarország állampolgárságot ad a Kárpátalján élő magyaroknak, szerinte a felelősség a második állampolgárság felvételéért az ukrán állampolgárokat terheli – írta pénteki számában a Kommerszant-Ukraina című ukrán napilap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786886?preview=y"><strong>• Céltudatos provokációt folytatnak a V4 országai ellen?</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint a magyar kettős állampolgársággal kapcsolatos probléma akkor éleződött ki, amikor a hónap elején kiderült, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU munkatársai Kárpátalján „elbeszélgetnek a magyar állampolgárságért folyamodó ukrán állampolgárokkal”.

A lap utal a magyar külügy reagálására, majd idézi Jaroszlava Hartyányit, az Ukránok Európai Kongresszusának elnökét (ő a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke – a szerk.), aki képtelenségnek nevezte, hogy miközben az ukrán parlament képviselőinek fele hármas, Krím lakosságának fele pedig kettős állampolgársággal rendelkezik, az SZBU a leggyengébb láncszemet képező magyarokat találja meg és hurcolja őket kihallgatásra.

Erre vonatkozóan egy, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnál lévő forrás az újságnak elmondta, hogy az SZBU nem gyakorolt nyomást a magyar állampolgárságot felvett kárpátaljai magyarokra, mindössze „bűnmegelőző beszélgetést” folytatott velük, majd ezt követően az ukrán külügyminisztériumhoz fordult, hogy az megfelelő módon járjon el a magyar diplomáciai képviseletnél.

A lap ezzel kapcsolatos érdeklődésére Oleg Volosin, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatáspolitikai ügyosztályának igazgatója csütörtökön közölte: „Semmilyen politikai veszélyt nem látunk Magyarország Ukrajna-politikájában. A magyarok arról biztosítanak bennünket, hogy az ukránok jelentéktelen része kap magyar állampolgárságot.” Hozzátette: „A lényeg az, hogy az állampolgársággal kapcsolatos magyar döntés nem a kárpátaljai magyarokra irányul, hanem azokra, akik 1956-ban hagyták el az országot, és a szocialista Magyarországon megfosztották őket állampolgárságuktól. Számukra ez egyszerűen a történelmi igazság helyreállításának a pillanata.”

Volosin azt is elmondta, hogy az adott esetben a második állampolgárság felvételéért a felelősség az ukrán állampolgárokat terheli. Mint kifejtette, a törvényeket nem az állampolgárságot adó konzulátus sérti meg, hanem azok az állampolgárok, akik felveszik a magyar állampolgárságot, de nem mondanak le az ukránról. Szerinte ugyanis a magyar törvények vagy azok végrehajtási utasításai nem szólítanak fel arra, hogy mindkét állampolgárságot meg kell tartani, és – mint fogalmazott – nincsenek kifüggesztve agitációs plakátok olyan felhívással, amely szerint csak az lehet igaz magyar, aki felveszi a magyar állampolgárságot.

Az SZBU-ban az újságnak elmondták, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat ellenőrzése alatt tartja a kettős állampolgárság kérdését, mivel az a jövőben Ukrajna területi integritásával kapcsolatos problémává alakulhat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.