A miniszterelnök is lerótta kegyeletét Mádl Ferenc emléke előtt

Hétfő reggel Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyeletét a vasárnap <a href="http://www.mno.hu/portal/787230" target="_blank"><strong>elhunyt</strong></a> volt államfő, Mádl Ferenc emlékére a Sándor-palotánál.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/787411" target="_blank"><strong>• „Minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett”</strong></a>

MNO
2011. 05. 30. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai hétfő reggel közösen rótták le kegyeletüket Mádl Ferenc volt köztársasági elnök emléke előtt a budapesti Sándor-palotában – közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a közlemény szerint ezt írta abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki az elhunyt köztársasági elnök fényképe mellé: „Az Alkotmánybíróság mély tisztelettel emlékezik Mádl Ferencre, a kiváló jogtudósra és a nemzet egységét hitelesen képviselő államfőre, aki következetesen kiállt az alkotmányosság érvényesüléséért. A magyarság aggodalommal kísért sorsát elválaszthatatlannak tartotta az európaiság értékeitől. Emlékét megőrizzük.”


A Sándor-palota déli bejáratánál felállított emlékezési helyen a kormányfő mellett megjelent Martonyi János külügyminiszter és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. A volt államfő tiszteletére a megjelentek mécsest gyújtottak, valamint beírtak abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki az elhunyt köztársasági elnök fényképe mellé.

A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap délután tájékoztatott: nem sokkal 13 óra után, 81. életévében elhunyt Mádl Ferenc akadémikus, Magyarország volt köztársasági elnöke. Mádl Ferenc halála után gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palota budavári sikló felőli bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét kitették egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.

A helyszínen gyertyát gyújtott Schmitt Pál államfő, és elsőként írt a részvétnyilvánító könyvbe. Úgy fogalmazott: „nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök”. A köztársasági elnök a csendes megemlékezésen, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, azt közölte, hogy Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.