A NASA új űrhajója a világűr „mélyére” hatolna

A világűr „mélyére” tervez küldetéseket új, legénységet szállító űrhajójával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

MNO
2011. 05. 25. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) elnevezésű, több célra is felhasználható űreszköz azon a terven alapul, amelyet eredetileg az Orion űrkapszula számára dolgoztak ki. Az űrsiklókat felváltó hajóval háromhetes missziókat terveznek négyfős legénységgel a fedélzeten. A NASA reményei szerint egyszer majd kisbolygókra és a Marsra is indíthatnak küldetéseket.

Az Orion annak a Constellation nevű űrkutatási programnak volt a része, amelyet Barack Obama amerikai elnök tavaly leállított. A szerkezet hosszú idő után újra embert vitt volna a Hold felszínére. A NASA új célkitűzése, hogy 2025-re egy aszteroidára, 2035-re pedig a Marsa jusson el ember.

Az MPCV-t a Lockheed Martin cég építi, a vállalat kapta az Orion-megbízást is. A tervek átalakítása olcsóbb, mint teljesen új szerkezetet tervezni. A hírek szerint az űrhajón kilenc négyzetméteres „lakófelületet” alakítanak ki. A NASA közlése szerint az MPCV tízszer biztonságosabb lesz, mint a hamarosan nyugdíjba vonuló űrsiklók.

Az új űrhajónak 2016-ra kellene elkészülnie, a NASA azonban már most jelezte, hogy nem tudja tartani az amerikai kongresszus által megszabott határidőt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.