A pénznek a legrászorultabbakhoz is el kell jutnia

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri értekezlete hétfőn megtárgyalta és elfogadta Farkas Flórián összefoglaló jelentését a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztosi tevékenységéről – közölte a tárca.

MNO
2011. 05. 30. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfogadott jelentés részletesen foglalkozik a romaintegráció és a cigány önkormányzati rendszer finanszírozásával, a támogatásokkal összefüggő problémákkal, az elosztott források jobb hasznosulásának lehetőségeivel, valamint hangsúlyozza a foglalkoztatás növelését és az oktatás javítását elősegítő lépések szükségességét – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, az ezeken a területeken végzett felülvizsgálat tapasztalata, hogy az elmúlt nyolc évben a finanszírozás körülményei gyakran változóak, nehezen áttekinthetők voltak, így a támogatások eredményességét sem lehetett egyértelműen nyomon követni.

Farkas jelentésében kiemelte: emiatt indokoltnak tartja a romaintegrációs rendszer finanszírozási szabályozásának egyszerűsítését, átfogó ellenőrzését. Leszögezte, biztosítani kell, hogy a pénzek a legrászorultabbakhoz is eljussanak, és rövid távú programok helyett hosszabb futamidejű, a fenntarthatóságot biztosító projekteket célszerű indítani – olvasható a közleményben.

A miniszteri biztos javaslatainak egy része már bekerült a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásba. A többi javaslatot Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára képviseli a kormányzati munka során. Közölték, a miniszteri biztos tevékenysége alapján elkészült összegző jelentés hamarosan elérhetővé válik a Kormany.hu oldalon. Farkas 2010. július 1-jétől 2011. február végéig miniszteri biztosként felügyelte a romák társadalmi integrációját szolgáló programok előkészítését, valamint az erre az ügyre fordítható támogatások felhasználásának szabályosságát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.