A román kormánykoalíció is tárgyalja a táblaügyet

A román kormánykoalíció hétfői ülésén is napirendre tűzik a kolozsvári Mátyás-szobor elé törvénytelenül elhelyezett bronztábla ügyét; a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete végső esetben polgári engedetlenségre szólíthatja fel a város magyarságát, ha nem rendeződik az ügy.

MNO
2011. 05. 30. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt Máté András, a szövetség megyei elnöke jelezte. „Hétfőn mindenképpen megkérdezzük Emil Boc miniszterelnököt arról, hogy mit gondol a bronztábla elhelyezéséről annak fényében, hogy a Mátyás-szoborcsoport restaurálását államközi román–magyar egyezmény szabályozta. Meggyőződésem, hogy Sorin Apostu polgármester is megérti majd, hogy az akció nem helyénvaló, és bűncselekményt követett el a tábla elhelyezője és az is, akinek a beleegyezésével ez történt” – idézte a politikust a Krónika című erdélyi lap.

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke megállapította: ha a városháza engedélyezte a Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó tábla elhelyezését, akkor hivatali hanyagság történt, mivel a tábla elhelyezéséhez a területi műemlékvédelmi bizottság jóváhagyása is szükséges, ez pedig nem létezik.

„Ha viszont nincs engedély, és a táblát mégis elhelyezték, akkor megszegték a kétoldalú román–magyar államközi megállapodást, valamint a műemlékvédelmi törvényt, tehát bűncselekmény történt” – mutatott rá Máté. A kolozsvári politikus leszögezte: ha a helyzet nem oldódik meg, végső esetben polgári engedetlenségre szólíthatják fel a város magyarságát.

A vitatott idézetben Nicolae Iorga néhai történész lényegében román nemzetiségűnek minősítette Mátyás királyt. „A csatákban győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult” – írta Iorga.

A kolozsvári önkormányzat nem hajlandó eltávolítani a bronztáblát a Mátyás-szoborcsoport elől – jelentette ki Sorin Apostu polgármester azt követően, hogy az RMDSZ-frakció pénteken kivonult a Kolozs Megyei Tanács üléséről tiltakozásképpen a táblaügy miatt.

Bűncselekménynek tekinti a tábla elhelyezését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is, amely a múlt héten bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a kolozsvári ügyészségen.

Először 1932-ben került fel a szoborra az idézet, amely 1940-ben lekerült onnan, majd Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben. A bronztáblát a magyar és a román állam összefogásával elvégzett restaurálás után távolították el. A mostani bronztábla nem azonos a restaurálás után eltávolítottal. Kelemen Hunor kulturális miniszter a múlt hét elején jelezte: a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, és nem szerepel a szobor restaurálására vonatkozó dokumentumban sem, ezért a kolozsvári polgármesteri hivatal törvénytelenül járt el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.