A román külügy megvizsgálja, hogy törvényes volt-e a lépés

A román külügyminisztérium tudomásul vette Magyarország álláspontját a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport elé elhelyezett vitatott tábla ügyében, és kezdeményezte a román kulturális minisztériumnál annak megvizsgálását, hogy törvényes volt-e a lépés – olvasható a román külügyminisztérium közleményében. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786910" target="_blank"><strong>• Feszültséget gerjeszthet a Mátyás-szobor elé tett tábla</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti szaktárca pénteken délután közzétett dokumentumában emlékeztet arra, hogy a nap folyamán a bukaresti külügyminisztériumban fogadták Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét. A dokumentum szerint a magyar álláspontból az derül ki, hogy kolozsvári helyhatósági szinten rejtezik a probléma, Románia tiszteletben tartotta a szoborcsoport restaurálására vonatkozó román–magyar megállapodást. „A külügyminisztérium bízik abban, hogy a kialakult helyzet rendeződik a román törvényi előírások alapján, és nem fogja befolyásolni Románia és Magyarország kiváló kétoldalú kapcsolatait” – olvasható a román külügy közleményében.

A hét elején a kolozsvári polgármesteri hivatal tudtával elhelyezték a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport elé azt a táblát, amely Nicolae Iorga román történész Mátyás királyról vallott, vitatott kijelentését tartalmazza. Iorga lényegében román nemzetiségűnek minősíti Mátyás királyt. Először 1932-ben került fel a szoborra az idézet, amelyet 1940-ben, Észak-Erdély visszacsatolása után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar kolozsvári polgármester 1992-ben ismét elhelyeztette a szobor talapzatára. Az idézetet a közelmúltbeli restaurálás után eltávolították.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki most az újabb táblát, Kelemen Hunor művelődési miniszter szerint azonban a lépést nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a városháza.

A magyar Külügyminisztérium pénteken közölte: sajnálattal értesült arról, hogy a magyar–román finanszírozással restauráltatott Mátyás király- szoborcsoport elé ismételten kihelyeztek egy, „az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó román nyelvű táblát”, amely feszültségeket gerjeszt a magyarság és a románság kapcsolatában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.