A tagállamoknak együtt kell megbirkózni a következményekkel

A gazdasági válság következményeinek kezelése összeurópai feladat, egyedül egy tagállam sem képes megbirkózni a problémákkal – mondta Maros Sefcovic intézményközi kapcsolatokért felelős biztos hétfőn Budapesten. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787348" target="_blank">• A versenyképesség érdekében csökkentenék a terheket</a></strong>

MNO
2011. 05. 30. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok európai ügyi bizottságainak ülésén a biztos, az Európai Bizottság alelnöke kiemelte: ugyan az EU-nak nem sikerült megelőznie a válságot, de csökkentették annak hatásait, és olyan eszköztár kialakításán dolgoznak, amely segíthet kivédeni a jövőbeli kríziseket.

Komplex megoldásra van szükség

Az előadását követő vitában a biztos kijelentette: meg kell határozni, hogy alakítsák ki a gazdasági irányítás uniós, illetve tagállami hatáskörét. Ez néhány évvel korábban még elképzelhetetlen feladatnak tűnt, mivel úgy vélték, ezzel a nemzeti szuverenitást veszélyeztetnék. Azonban a válság bebizonyította, hogy bizonyos problémákat a tagállamok nem oldhatnak meg egyedül – hangsúlyozta. Komplex megoldásra van szükség, ennek része a pénzügyi rendszer átfogó reformja, az EU2020 versenyképességi stratégia céljainak megvalósítása és a gazdasági kormányzás javítása – mondta előadásában. Megítélése szerint a pénzügyi rendszer reformját illetően az év végére jelentős változásokat érnek majd el.

Az EU2020 stratégiával kapcsolatban megjegyezte: a jó reformprogramok konkrét eredményeket hozhatnak. A gazdasági kormányzás javításának ügyében már eddig is értek el eredményeket, a további reformok lehetőségével is foglalkozni kell – mondta.

„Szükségünk van erre a csomagra”

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a találkozón mondott beszédében is kiemelte a gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomag elfogadását. Ez valóban lényeges cél, „szükségünk van erre a csomagra” – mutatott rá. Hozzáfűzte: a jogszabályok elfogadása az új gazdaságpolitika kialakításának fontos eszköze lehet. A biztos szerint a meglévő lehetőségeket is jobban ki kell használni. Példaként az európai egységes piacot említette, ahol – mint mondta – nem aknáznak ki minden lehetőséget, így a kis- és közepes vállalkozások sem használják ki az itt kínálkozó esélyeket. Fel kell mérni, hol vannak még kihasználatlan lehetőségek – jelentette ki.

Maros Sefcovic hangoztatta: a bizottság egyetlen olyan intézkedést sem tervez, amely korlátozná a tagállamok nemzeti szuverenitását. A következő többéves költségvetéssel kapcsolatban közölte, tudomásul veszik, hogy „takarékos hangulat uralkodik Európában”, de nem szabad megengedni, hogy deficites legyen az uniós büdzsé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.