A tervek szerint év végére láthatóak lesznek a reformirányok

Több olyan sarkalatos törvény kerül a parlament elé még az első félévben, amelyeket az alaptörvény irányoz elő – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Kakasdon sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 24. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László emlékeztetett: a kormány tervei szerint a július 11-ig tartó rendkívüli ülésszakban a köztársasági elnök jogállásáról, az országgyűlési képviselők választásáról és az egyházakról szóló törvény is a parlament asztalára kerül. Ez nem jelenti azt, hogy a jelzett törvényeket még ebben a félévben el is fogadja az Országgyűlés, de a vitájukat meg tudja kezdeni – tette hozzá a házelnök.

Mint mondta, a parlament elé kerülő jogszabálycsomag másik része a Széll Kálmán-tervhez, a gazdasági élet beindításához tartozik. Kövér László megjegyezte, hogy az alaptörvényben 48 ponton szerepel utalás arra, hogy milyen életviszonyokat kell sarkalatos törvénybe foglalni. Ezek közül az alaptörvény elfogadása előtt megszületett a médiatörvény és az állampolgárság újraszabályozása – fűzte hozzá.

Kövér László a kormánykoalíció eddigi munkáját értékelve azt mondta: az első félév legfontosabb eredménye, hogy működőképes maradt az ország, finanszírozható volt a tömegközlekedés, az intézmények, a nyugdíjak. „Annak az 500 milliárd forintos »lyuknak« az ismeretében mondom ezt, amit a az előző kormány hagyott a tavalyi költségvetésben” – fogalmazott.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: ez év végéig szeretnének eljutni oda, hogy láthatóak legyenek a reformirányok, amelyek „keretbe foglalják a jövőt a nyugdíjrendszertől a gazdaságirányításon át az oktatási rendszerig”. A politikus úgy vélte: a kormánykoalíciónak sikerült és sikerül is megtartani az ország többségét is maga mögött. „Azt, hogy változtatni kell, az emberek döntő többsége belátja, legfeljebb a változás iránya és az őket érintő része az, ami vita tárgyát képezheti” – mondta a házelnök, aki a sajtótájékoztatót követően az alaptörvényről tartott nagygyűlésen vett részt a Makovecz Imre tervei alapján készült kakasdi faluházban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.