A vámhatárok fenntartásával lépnének fel az olcsó import ellen

Európai és magyarországi civil szervezetek tartanak háromnapos tanácskozást Debrecenben az EU mezőgazdasági és halászati minisztereinek informális csúcstalálkozója előtt; a részt vevő gazdálkodók és zöldek a fenntartható mezőgazdaság biztosítására fogalmazták meg követeléseiket.

MNO
2011. 05. 29. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Védegylet, a Greenpeace és a Creating Coherence hálózat szakemberei az EU agrárminisztereitől az európai tejkvóta fenntartását és a takarmány-önellátás megteremtését, valamint az állattenyésztési követelmények és a vámhatárok fenntartását követelik – mondta el Sarbu-Simonyi Borbála főszervező, a Védegylet agrár-programvezetője a konferencia vasárnapi záró napján az MTI-nek.

Kifejtette: a 12 országból érkezett 80 résztvevő és 15 előadó a konferencia témáit az agrárminiszterek hétfőn kezdődő informális csúcstalálkozójának napirendje köré igyekezett szervezni. Megítélése szerint nagy hiba lenne megszüntetni az európai tejkvótát – amelynek kivezetését 2014-ig tervezik –, hiszen a méltányos termelői árak csak erős európai kínálatszabályozással tarthatók fenn. Azt elismerte, hogy a jelenlegi rendszer korrekcióra, újragondolásra szorul, ezért azt a 27 tagú EU-hoz kellene igazítani. A tejkvóta megszüntetése a felszólaló termelők egyöntetű véleménye szerint a tejárak összeomlásához és a szektor jelentős részének csődjéhez vezetne – tette hozzá.

Az európai állattenyésztés versenyképességének kérdéséről szólva a főszervező elmondta: a növekvő takarmányárak miatt a tenyésztők ijesztő mértékű importfüggőségben vannak. Ezen változtatni csak a takarmány-önellátás megteremtésével lehet, az EU-s agrárminisztereknek ezért nyomást kell gyakorolniuk a kereskedelmi szervezetekre, hogy jelenlegi egyezményeket újraszabályozzák – hangoztatta.

Az állattenyésztés versenyképességének kapcsán a konferencián szóba került még az európai állatjóléti és környezetvédelmi standardok fenntartásának igénye. A civilek szerint ugyanis a főleg Latin-Amerikából érkező olcsó import ellen nem a követelmények leszállításával, hanem a vámhatárok fenntartásával kell fellépni. Sarbu-Simonyi Borbála ennek kapcsán megjegyezte: ellenzik a szabadkereskedelmi övezetek létrehozását, „a kereskedelmi és a környezetvédelmi szempontok között az agrárminisztereknek utóbbit kell támogatniuk” – emelte ki.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország Egyesület kampányfelelőse a fenti célokon túl kiállt amellett is, hogy a hús- és tejtermékek csomagolásán kötelező legyen feltüntetni, hogy a takarmányállatok fogyasztottak-e génmódosított takarmányt. Habár az európai fogyasztók többsége ellenzi a mezőgazdasági célú génmódosítást, ennek hiányában nem tudják elkerülni a hasonló eljárással előállított élelmiszerek fogyasztását. Mint mondta, ebből a szempontból is fontos lenne az európai takarmány-önellátás megteremtése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.