A versenyképesség érdekében csökkentenék a terheket

A vállalkozások terheit csökkentő eredményekre számít az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői találkozóján az elnöklő Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.

MNO
2011. 05. 30. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a brüsszeli találkozó előtt nyilatkozva elmondta, előrelépést remél az uniós belső piac egységének fokozását célzó tervekben. Remélhetőleg sikerül véglegesíteni annak a tucatnyi területnek a meghatározását, amelyeken a közeljövőben gyakorlati lépéseket lehet tenni az egység növelésére. Úgy vélte, a legfontosabb az, hogy frissítsék azokat a szabályokat, amelyek alapján az egységes piac működik.

Az elnökségi honlapon a hét végén megjelent interjúban Cséfalvay Zoltán ezzel kapcsolatban hangoztatta: olyan intézkedéscsomagról van szó, amelynek „végrehajtása valóban felgyorsíthatja, elmélyítheti a piaci integrációt, s ezzel hozzájárulhat nemcsak Európa hosszabb távú versenyképességéhez, de a gazdasági válságból való gyorsabb kilábaláshoz is”.

Napirenden szerepel az uniós szabadalom témája is. Cséfalvay Zoltán kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer többlet anyagi terhet jelent a vállalkozóknak, ezért fontos lenne továbblépni a közös szabadalom felé. Huszonöt EU-tagország már döntött arról, hogy létrehozza a közös uniós szabadalmat (a rendszerhez az egyelőre kimaradó két tagállam is bármikor csatlakozhat), most a végrehajtási jogszabályokról cserélnek eszmét.

Fontos döntés születhet hétfőn a kisvállalkozások könyvviteli kötelezettségeinek és költségeinek csökkentéséről is – említette meg az államtitkár. A legfeljebb néhány főt foglalkoztató vállalkozások számára ezek a kötelezettségek gyakran aránytalanul nagy adminisztrációs terhet jelentenek – emlékeztetett.

Az említett interjúban az államtitkár beszélt arról is: az elnökség bízik abban, hogy sikerül megállapodni az Európai Zártkörű Részvénytársaság intézményének létrehozásáról. Mint mondta, az elnökség új, kompromisszumos javaslatot dolgozott ki, amelynek fogadtatása a tagállamok és az Európai Bizottság részéről is egyértelműen pozitív volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.