„Átlóghat” a határon a felhő, de nem okoz fennakadást

Előreláthatólag nem éri el Magyarországot az izlandi tűzhányó hamufelhője, amely a késő délutáni, esti órákban érkezhet meg Csehország és Szlovákia fölé – mondta Bozó János repülésmeteorológus szerdán az MTI-nek. Csehországban és Lengyelországban sem jelent majd gondot a közlekedésben a hamufelhő, a németek ellenben már szerda reggel bezárták reptereik egy részét. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786362?searchtext=csehország">• A Malév gondoskodik az utasokról</a></strong>

MNO
2011. 05. 25. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa elmondta: a modellek szerint nem érinti Magyarországot a porból álló felhő, viszont az elképzelhető, hogy egy kis része „átlóg” majd a határon. Az angliai időjárás-figyelő központból kapott adatok alapján a vulkáni hamufelhő koncentrációja annyira alacsony, hogy ha elérné is Magyarországot, nem okozna problémákat például a repülőgépek forgalmában.

Ez azt jelenti, hogy köbméterenként legfeljebb 2000 mikrogramm vulkáni hamut tartalmazhat a légkör – magyarázta. Ez alapján a két szomszédos országban sem várható komolyabb fennakadás – tette hozzá.

A szombaton kitört Grimsvötn hétfőn is sűrű hamufelhőt ontott magából, és bár a kitörés erőssége csökkent, a tavalyi izlandi vulkánkitörés okozta sokk hatása alatt újabb fennakadásoktól tartanak. Az Eyjafjöll vulkán 2010. áprilisi kitörése hatalmas zavarokat okozott Európa légi közlekedésében, öt napra lezárták az európai légteret, egy hónap alatt több mint 100 ezer járatot töröltek, több mint 10 millió utas rekedt a repülőtereken, a légitársaságok veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülték. Az első megfigyelések szerint a Grimsvötn hamuja nehezebb, mint az Eyjafjöllé volt, így gyorsabban lecsapódik.

A cseheknél sem okoz galibát

Nem fogja korlátozni a csehországi légi közlekedést az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője. Az országos válságstáb szerda délben úgy döntött, hogy egyelőre nem ad ki általános érvényű utasítást az ország légterének lezárására, mert a hamufelhő sűrűsége erre nem ad okot – közölték a válságstáb ülése után Prágában. Míg korábban azzal számoltak, hogy a hamufelhő szerda este nyolc óra körül éri el Csehország területét, a meteorológusok újabb jelentése szerint a felhő már délután az ország területe fölé érkezik, s estig gyakorlatilag minden régiót elér a légszennyeződés. „A por koncentrációja a felhőben csekély, ezért nincs szükség azonnali intézkedésre” – olvasható a válságstáb közleményében. Eszerint a helyzet a következő két nap alatt nem fog megváltozni.

Meteorológusok szerint a hamufelhő csütörtökön az esti órákban elhagyja Csehország légterét. Szerda reggel a cseh hatóságok még azt közölték: a repülőtereken várhatóan járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat is. „A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni” – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa kora reggel a közszolgálati televízióban. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ (RLP), s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat. A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van. A prágai Ruzyne repülőtér és néhány más cseh légikikötő bejelentette: felkészültek a rendkívüli helyzetre. Szlovákiában egyelőre semmiféle készülődés nincs, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a hamufelhő elkerülheti az ország légterét. Az utóbbi két napban egy-két járatot azért töröltek Pozsonyban, mert a skóciai repülőtér a hamufelhő miatt nem tudta fogadni őket.

A lengyeleket is elérte a felhő

Elérte Lengyelország északnyugati részét szerda reggel a vulkáni hamufelhő, amely azonban nem veszélyezteti a légi közlekedést – közölte a lengyel légiközlekedési hatóság (PAZP). „Az ország északnyugati részén nyomokban megtalálható a vulkáni por, de köbméterenként kevesebb mint 2000 mikrogramm van belőle a levegőben. Ilyen kis mennyiség semmilyen fenyegetést nem jelent a légi közlekedés biztonságára, a forgalomban nem lesz semmilyen fennakadás” – közölte a PAZP szóvivője. Hozzátette, a hatóság értesítette a légitársaságokat arról, hogy kis mennyiségben jelen van a vulkáni hamu a levegőben.

Ettől függetlenül Lengyelországban olyan aggodalmak vannak, hogy az Európában terjedő hamufelhő esetleg megzavarhatja a kelet-közép-európai államfők varsói csúcstalálkozóját. Többen emlékeztetnek arra, hogy alig több mint egy éve, az előző izlandi vulkánkitörés idején a járattörlések miatt több mint 30 államfő és vezető politikus – köztük Barack Obama amerikai elnök – kényszerült lemondani részvételét a szmolenszki légikatasztrófa áldozatául esett Lech Kaczynski lengyel államfő és felesége krakkói temetésén.

Bazártak a repterek

Szerda reggel bezártak a legnagyobb északnémet repülőterek a napokban kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt A német légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint Bréma légikikötője 5 órától, a hamburgi repülőtér pedig 6 órától zárt be. A két említett északnémet repülőtér nem fogad és nem indít repülőgépeket. Késő délelőtti bejelentés szerint Bréma repülőtérét nem sokkal 11 óra után ismét megnyitották, miután a hamukoncentráció értéke jelentősen csökkent. Hamburg légikikötője várhatóan 12 órától fogad és indít újból járatokat. Tizenegy órakor lezárták viszont a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereket, Tegelt és a Schönefeldet. A német légiforgalmi hatóság közlése szerint azonban e két légikikötő várhatóan 14 órakor ismét megnyílik a forgalom előtt.

A legnagyobb német nemzetközi repülőtér, a frankfurti, valamint a dél-németországi müncheni repülőtér lezárásáról egyelőre nincs szó. Az illetékes hatóságok hangoztatták ugyanakkor, hogy a helyzet óráról órára változhat.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter reggeli nyilatkozatában azt állította, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti izlandi vulkánkitörés idején. A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz. Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a légköbméterenként 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. Német repülésügyi szakértők ezzel párhuzamosan közvetve kifogásolták, hogy a határértékről Európában egyelőre nem született egységes megállapodás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.