Átütemezné hiteleit a pécsi önkormányzat

A pécsi önkormányzat átütemezné az OTP-től felvett hiteleit az év második felétől, és meghosszabbítaná folyószámlahitelkeret-szerződését; a város közgyűlése csütörtöki ülésén felhatalmazta a polgármestert a tárgyalások megkezdésére.

MNO
2011. 05. 26. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat az OTP-vel folytatott előzetes megbeszélések alapján határozta el, hogy 2011 második felétől két éven át tőkét nem, csak kamatokat fizetne a pénzintézettől felvett fejlesztési célú hitelei, valamint svájci frankban kibocsátott kötvényei után. A futamidő nem változik, a halasztott fizetés okán elmaradó tőkerészt a hátralévő több mint tíz évre elosztják.

A pécsi önkormányzatnak ez év második felében 480,6 millió forint és 725,5 ezer svájci frank, jövőre 789,5 millió forint és 1,5 millió svájci frank, 2013 első felében 392,5 millió forint és 784 ezer svájci frank tőkét kellene fizetnie. A város az átütemezésért tizenöt ingatlan jelzálogterhelését ajánlotta fel.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester a közgyűlés ülésén a lépést a város pillanatnyi anyagi helyzetével, a likviditás javításának, a költségvetési hiány csökkentésének szükségességével indokolta. A politikus a napokban jelentette be, hogy a város nem veszi fel a tervezett 2,76 milliárd forint hitelt, a költségvetés e hiányát rossz konstrukciójú hitelek kedvezőbbre váltásával kívánja pótolni. Ennek érdekében biztató tárgyalásokat folytatnak.

„Pécs olyan város, amely napra pontosan fizeti a számláit. A stabilabb gazdálkodás érdekében folytatni kell az év elején megkezdett programot, de a ciklus végére a bevételeink hárommilliárd forinttal meghaladják majd a kiadásainkat” – mondta. Megjegyezte, hogy mindez akkor tartható, ha nem áll elő vis maior helyzet, nem lesz újabb gazdasági válság a következő években.

Hangsúlyozta, hogy a város nehéz anyagi helyzetben van, ám kilátásai jobbak, mint 2009-ben, amikor őt Tasnádi Péter (MSZP) halálát követően polgármesterré választották. „Szégyen, de két évvel ezelőtt nem volt olyan magyar bank, amely az akkor meghirdetett kölcsöntenderre pályázott volna” – mondta.

Páva Zsolt a hitelek átütemezéséről szóló csütörtöki döntés után az MTI érdeklődésére azt mondta: a baranyai megyeszékhely hiteleinek kétharmadát az OTP-től vette fel, a város hitelállománya jelenleg mintegy 33 milliárd forint. Pécs közgyűlése csütörtökön arra is felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon az OTP-vel az önkormányzat hétmilliárd forintos folyószámla-hitelkeretére vonatkozó szerződés egy évre történő meghosszabbításáról. A hitelkeret-szerződés ugyanis az idén május 31-én lejár, de a városnak a jövőben is szüksége lehet rá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.