Az átlagosnál rosszabb a hajdú-bihariak egészségi állapota

Az országos átlagnál rosszabb a Hajdú-Bihar megyei lakosság egészségi állapota, a megyében a tbc-s betegek növekvő száma miatt kötelező szűrést rendeltek el – ismertette Pásti Gabriella regionális tiszti főorvos a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésen tartott beszámolójában pénteken Debrecenben.

MNO
2011. 05. 27. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főorvos a beszámoló után az MTI-nek elmondta: 2010-ben 100 ezer lakosra 25 új tbc-s megbetegedés jutott a megyében, de Debrecenben – ahol a legrosszabb a helyzet – 76-tal nőtt a fertőzöttek száma tavaly. Az előző évben csak Debrecenben és Hajdúnánáson rendeltek el kötelező szűrést, az idén viszont a megye 30 év fölötti lakosságának egészére kiterjesztik.

A tbc-s megbetegedésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Románia határ menti megyéiben a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések száma eléri a 80-100-at, ami jelentős hatással van Hajdú-Bihar megye fertőzöttségére is.

A megyei halálozási okok listáját továbbra is a keringési rendellenességek és a daganatos megbetegedések vezetik. Hajdú-Bihar megye mutatói ezekben a betegségekben is rosszabbak, mint az országos átlag: keringési rendellenesség miatt 590, daganatos betegség miatt 350 halálozás jut 100 ezer lakosra a legfrissebb, 2009-es évet összegző adatok szerint – közölte Pásti Gabriella. Hozzáfűzte: ezek a számok az országos átlagot évek óta mintegy 40-50-nel haladják meg. A daganatos megbetegedések közül kiemelte a légcső- és hörgődaganatok országos átlag feletti számát, ez azonban az elmúlt időszakban javuló tendenciát mutat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.