Az elégtelen finanszírozás és a rossz döntések vezettek idáig

Az elmúlt nyolc évben a Magyar Államvasutak (MÁV) finanszírozása nem volt megfelelő, a politika és a MÁV menedzsmentjének rossz döntései és a megkötött előnytelen szerződések jutatták a vasúttársaságot csődközeli helyzetbe – állapította meg az Országgyűlés vizsgálóbizottsága a Budapesten kedden tartott utolsó ülésén elfogadott jelentésben.

MNO
2011. 05. 24. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002–2010 közötti – kiemelten a MÁV Zrt. szerkezetátalakítására és leánytársaságok privatizációjára vonatkozó – döntések vizsgálatára” létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság jelentését a Magyar Szocialista Párt képviselőjének távollétében egyhangúan szavazták meg. Az LMP napokon belül különvéleményt tesz közzé – mondta a vizsgálóbizottsági ülésen Jávor Benedek (LMP) bizottsági alelnök.

Manninger Jenő (Fidesz), a bizottság elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a MÁV csoport takarékos gazdálkodással működőképes lehet, mert a Széll Kálmán-terv szerint az állam átvállalja az adósságát, ami a jelentés szerint megközelíti a 300 milliárd forintot. Ez a MÁV csoportnak az idén és a következő 3 évben évi 45 milliárd forint adósságtörlesztést jelentene – fűzte hozzá magyarázatként a vizsgálóbizottság elnöke.

A bizottság javasolta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, hogy vizsgálja meg többek között a Pan-Tel Rt., a Debreceni Járműjavító eladását és a Multiszolg Kft. bizonyos elővásárlási jogát. Ugyanakkor a MÁV vezetőit arra kérik, hogy vizsgálja felül a csoport számára előnytelen szerződéseket és szüntesse meg azokat. A vizsgálóbizottság javasolja a vagyontörvény módosítását úgy, hogy az ne csak az állami cégekre, hanem azok eszközeire is terjedjen ki.

A javaslatok között szerepel a közbeszerzési törvény módosítása azért, hogy a csoporton belüli beszerzésekhez ne kelljen közbeszerzési eljárást lefolytatni. A vizsgálóbizottság szerint szükséges lenne, hogy a vasúti pályadíjakat a tényleges költségek alapján állapítsák meg. Ugyanakkor pedig szükséges az is, hogy a beszállítók ne külsők, hanem csoporton belüliek legyenek. Az ajánlások között szerepel az is, hogy szükséges-e a MÁV-Start, a MÁV Trakció és a gépészet külön gazdasági társaságban történő üzemeltetése. A bizottság megvizsgáltatja egy állami tulajdonú vasúti szállító cég megalakításának lehetőségét is.

Manninger Jenő újságírói kérdésre elmondta, hogy a vizsgált nyolc évben több mint ezer milliárd forint állami pénzt kapott a MÁV csoport, de további forrásokra lenne szükség ahhoz, hogy modern, korszerű vasúttársaság legyen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.