Az európai trendeknek megfeleltünk, jövőre jön a valódi növekedés

Banki elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom márciusi visszaesése egyaránt tükrözi a reálbérek visszaesését, valamint azt, hogy a munkaerőpiacon nincs javulás, érdemi növekedés a magánfogyasztásban csak jövőre várható. A nemzetgazdasági tárca bővülő lakossági vásárlóerőre számít a munkaerőpiacon beinduló fokozatos javulás, az szja-terhek csökkentése, illetve a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése nyomán. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786052" target="_blank">• Nem mozdul a kiskereskedelmi forgalom</a></strong>

MNO
2011. 05. 24. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom márciusban 0,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz, és 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest. Az év első negyedévében lényegében stagnáltak a kiskereskedelmi eladások. Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a kiskereskedelmi adatok a fogyasztói bizalom, illetve a reálbérek visszaesését is tükrözik. A márciusi visszaesésben ugyanakkor kismértékben szerepe lehetett a húsvéti ünnepek későbbre tolódásának is, így áprilisban újra minimálisan növekedhettek az eladások. A forgalmat visszafoghatták a megugró élelmiszer- és üzemanyagárak is.

A kiskereskedelmi adatok jól tükrözik azt is, hogy a gazdaságot nem a belső kereslet húzza, de legalább már nem rontja érdemben a növekedést – mutatott rá az elemző. Várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom lassú emelkedésnek indulhat a következő hónapokban, elsősorban bázishatások miatt, de kismértékben segíthet a foglalkoztatás lassú javulása is, így az év egészében 0,5 százalék körüli forgalomnövekedés várható. Suppan Gergely hozzátette, hogy a belső kereslet hiánya ugyanakkor segítheti a TakarékBank által várt dezinflációt a második félévtől, így a 3 százalékos inflációs cél elérését a jövő év második felében.

2012-től jöhet a növekedés

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője szerint jelenleg sok minden szól az ellen, hogy a magánfogyasztás fellendüljön, ezt mutatják a márciusi kiskereskedelmi adatok. Hiába volt az év elején az „adókiengedés”, még mindig nem tudott magára találni a magánfogyasztás – mondta az elemző, aki nem számít arra sem, hogy a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése a nyár végén lendületet adna a fogyasztásnak. Barta György az idei év egészére is csak 1-2 százalékos növekményt vár, ami a tavalyi 2 százalékot meghaladó visszaesést figyelembe véve igazából csak korrekciót jelent. Valódi növekedésre 2012-ben számít, de hozzátette, hogy a jövőre prognosztizált 2,5 százalékos kiskereskedelmi forgalombővülés még mindig meglehetősen lassú ütemű, aminek oka, hogy a kormányzati megszorítások a jövő év elején kezdik majd éreztetni hatásukat.

A CIB Bank vezető elemzője szerint a márciusi kiskereskedelmi adat arra is rámutat, hogy az infláció szempontjából belső keresleti hatásra nem kell számítani, tehát önmagában az adat akár az alacsony kamatszint melletti érvként is felhozható. Véleménye szerint a magánfogyasztást az is visszafogja, hogy a munkaerőpiacon az idén még nem várható javulás. Számítása szerint a munkanélküliségi ráta 2010 végén 10,8 százalékos lehet, és ezen a téren is inkább csak 2012-től kezdődően jelenhetnek meg pozitív jelek.

Az európai trendek diktáltak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értékelése szerint az európai trendeknek megfelelően teljesített itthon is a kiskereskedelem. A visszafogott hazai kiskereskedelmi forgalmi dinamikát egyrészt a korábbi évekre jellemző súlyos visszaesés, másrészt pedig a csaknem egész Európára jellemző zsugorodás fényében kell értékelni: márciusban az EU-országok átlagában 1 százalékos, az euróövezet tagállamaiban átlagosan 1,7 százalékos forgalomcsökkenés következett be – olvasható az NGM MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény kiemeli, hogy márciusban nőtt az üzemanyag-kiskereskedelem, amely 2009 júliusa óta először nem esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A jellemzően kisboltokat tartalmazó élelmiszer-, ital-, dohányáru-kiskereskedelem forgalmának volumene jelentősen – 2,9 százalékkal bővült – márciusban a múlt év azonos hónapjához képest. Ugyanakkor a hipermarketekkel kiegészített élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek forgalma márciusban visszaesett.

Dinamikusan nőtt a használtcikk- és az illatszer-kiskereskedelem: az első negyedévben 9,5 százalékkal, illetve 8,6 százalékkal. A minisztérium szerint az év hátralévő részében a lakossági fogyasztási kedv javulására lehet számítani, amiben a munkaerőpiacon beinduló fokozatos javulás mellett az szja-terhek csökkentése, illetve a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése nyomán bővülő lakossági vásárlóerő döntő szerepet játszik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.