Az Ezredes rezidenciáján is csapódtak be NATO-bombák

A NATO sivatagi parancsnoki központokat, a fővárosi kikötőt, valamint Moammer Kadhafi tripoli rezidenciáját támadta szombaton a líbiai kormányerők elleni hadjárata keretében.

MNO
2011. 05. 22. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Légitámadás érte a kikötőt és a Báb-el-Azazíját”, a líbiai vezető rezidenciáját és főhadiszállását – közölte egy líbiai tisztségviselő nyugati újságírókkal. Az újságírók azonban nem közelíthették meg a Báb-el-Azazíját, hogy lássák, érte-e kár. A líbiai vezető főhadiszállását már korábban is érte NATO-támadás. Az AFP egyik tudósítója szombat éjfél után hallott egy harci gépet elrepülni a főváros fölött, valamint két robbanást. A NATO már csütörtök este is támadta a tripoli kikötőt, és elsüllyesztett vagy megrongált ott öt hadihajót.

Az iroda felügyelné a kiosztást

Bengáziban, a líbiai lázadók „fővárosában” kezdett vasárnap tárgyalásokat Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki látogatása során megnyitja az uniós képviseletet is a városban. Ashton még a múlt héten jelentette be Strasbourgban: az Európai Unió irodát nyit Bengáziban azzal a szándékkal, hogy támogassa a líbiai rezsim ellenzékének nyújtott külföldi segítség célba jutását. „Szándékomban áll egy irodát nyitni Bengáziban, hogy előre léphessünk a segélyezés kérdésében a civil szféra és az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) támogatásának érdekében” – mondta akkor Ashton az EP-képviselőknek. Ezenkívül az irodán keresztül segítenék a biztonsági szektor reformját, és támogatnák az egészségügy, az oktatás és a határvédelem fejlesztését is – tette hozzá az EU külügyi főképviselője.

Az európai államok közül eddig csak Franciaország és Olaszország ismerte el Líbia legitim vezetőtestületének az ÁNT-t, amelynek vezetője, Musztafa Abdul-Dzsalíl a múlt héten Washingtonban tárgyalt. Ashton a tervek szerint Bengáziban tárgyal az ÁNT vezetőivel is, mielőtt egy bengázi szállodában megnyitná az EU-képviseletet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.