Az idén benyújtják a gázvezeték tervét

Még az idén hivatalosan benyújtják az Európai Bizottságnak az észak–déli, Lengyelországból Horvátországba vezető gázvezeték tervét, és három év múlva a projekt várhatóan már a megvalósulás szakaszában lesz – jelentette ki Mikolaj Budzanowski lengyel kincstárügyi miniszterhelyettes kedden Katowicében.

MNO
2011. 05. 17. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balti-tengeri Swinoujscie lengyel kikötővárosban épülő cseppfolyósgáz-termináltól Lengyelországon, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon át a tervezett horvátországi Adria cseppfolyósgáz-terminálig vezető folyosó terve az egyik témája volt a sziléziai vajdasági székvárosban zajló III. Európai Gazdasági Kongresszus keddi műhelybeszélgetéseinek.

A folyosó nem lesz teljesen új gázvezeték, sok már létező vagy a tervezés-megvalósítás különböző szakaszaiban lévő nemzetközi vagy nemzeti vezetékre épül. A miniszterhelyettes szerint mire Swinoujsciéban 2014-re működni kezd a gázterminál, a folyosó projektje már a megvalósulás szakaszában lesz. Ez azonban függ az EU pénzügyi támogatásától és a szükséges környezetvédelmi és közbeszerzési eljárásoktól.

A gázfolyosó célja a regionális gázpiacok integrációjának és a gázszállítások biztonságának növelése, valamint az, hogy lehetővé tegyék a közép- és kelet-európai országok számára a hozzájutást új forrásokhoz (például Norvégiában). A swinoujsciei cseppfolyósgáz-terminál az első ilyen létesítmény a balti-tengeri térségben. Kapacitását ötmilliárd köbméterre tervezik azzal, hogy 7,5 milliárd köbméterig bővíthető. Megépítése „új minőséget” jelent Közép-Európában, tekintve, hogy ott eddig csak kelet–nyugati vezetékek léteztek, ami azzal járt, hogy csak a keleti szomszédoktól lehetett földgázt vásárolni – mondta a miniszterhelyettes.

Jan Chadam, a kivitelező Gaz–System vállalat elnöke szerint a projekt reális, gond nélkül lehet pénzügyi forrásokat szerezni olyan jól előkészített infrastrukturális beruházásokhoz, mint amilyen az észak–déli gázfolyosó. A projekt nem jár gázárnövekedéssel, sőt hosszabb távon olcsóbban lehet majd gázt vásárolni.

A lengyelországi beruházások összköltsége a következő négy évben mintegy kétmilliárd euró lesz, s a vállalat 2017-ig további egymilliárd euró befektetést tervez. A balti-tengeri gázterminál építése az ütemtervnek megfelelően halad, nincs késedelem. A Gaz–System folytatja a gázvezetékek építését is, az idén 160 kilométerrel készül el, főleg Alsó-Sziléziában. Ez több, mint amennyit Lengyelországban összesen építettek az elmúlt csaknem tíz évben – tette hozzá Jan Chadam.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.