Az USA-nak kémkedtek Iránban?

Iránban őrizetbe vettek harminc embert, akiket az Egyesült Államok javára történő kémkedéssel vádolnak – jelentette szombaton az állami televízió.

MNO
2011. 05. 21. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség szerint a gyanúsítottak harmadik országokban – így Malajziában, Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben – működő nagykövetségeken és konzulátusokon adták át az információkat.

Az állami televízióban beolvasott közleményében az iráni titkosszolgálat közölte: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított kémhálózatot lepleztek le, amely harmadik országokban működő amerikai külképviseletek közreműködésével iráni kémeket tervezett beszervezni. A jelentés további részletekre nem tért ki, csak annyit árult el, hogy a kémeknek az iráni nukleáris, repülési, védelmi és biotechnológiai programokról kellett információkat szolgáltatniuk, cserébe amerikai vízumot és letelepedési engedélyt ígértek nekik.

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta rendszeresen azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy kémtevékenységet folytat Iránban, illetve támogatja az iszlám köztársaság ellenségeinek számító fegyveres csoportokat. A teheráni vezetés rendszeresen beszámol arról, hogy az Egyesült Államok és Izrael javára kémkedő hálózatokat göngyölítettek fel, és kémeket fogtak el. A kémkedés Iránban halálbüntetéssel sújtható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.