Biztonságosabbak lettek a koszorúérműtétek

A most operált koszorúérbetegek lényegesen nagyobb eséllyel kerülnek panaszmentesen ki a kórházból, mint 1999-ben – Andrew W. ElBardissi szívsebész előadása a témában az Amerikai Mellkassebészek Szövetségének kongresszusán hangzott el.

MNO
2011. 05. 28. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a szívsebészeti osztályokon a leggyakoribb műtét a koszorúér-szűkület miatt végzett áthidaló operáció, a bypassműtét, amelynek során szűkült érszakaszt beültetett ép érrel kerülik ki. Az áthidaló műtétek korai időszakában a páciens alsó végtagjából kivett visszeret varrták be a koszorúérrendszerbe. A beültetett érszakasz azonban a gyógyszeres utókezelés ellenére évek alatt gyakorta úgy károsodott, mint a szűkült koszorér. A sebészek később mind gyakrabban a mellkas belső felszínén futó ütőerek áthelyezésével igyekeztek a szűk koszorúér-szakaszt áthidalni.

Andrew W. ElBardissi és munkacsoportja az Amerikai Mellkassebészek Társaságának az 1999–2009-es statisztikai nyilvántartását vizsgálta, csaknem másfél millió koszorúér-operáció adatait dolgozta fel. Egy évtizeddel korábban a betegek átlagéletkora magasabb volt, mint napjainkban. A most operáltak többsége férfi, és gyakran elhízott. A kórosan magas vérkoleszterin- és vércukorérték átlag húsz százalékkal sűrűbben fordul elő, mint tíz éve. Tény viszont, hogy tíz év alatt a dohányosok aránya 60 százalékról 30 százalékra csökkent. Sokkal többen szednek gyógyszereket, mint korábban. A sebészek 1999-ben 72 százalékban a mellkasfali artériákat használták műtét során és ez egy évtized alatt 90 százalékra emelkedett. Ami pedig a legfontosabb: az eredmények alapján a műtéti kockázat mára 31 százalékkal csökkent.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.