Bolt meglepetést okozott

A világ leggyorsabb embere, a jamaicai Usain Bolt a várakozásoktól némileg elmaradva 9.91 mp-cel honfitársát, Asafa Powellt mindössze néhány centivel megelőzve győzött idei első versenyén, az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat csütörtöki, római állomásán.

MNO
2011. 05. 27. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok, 100-on és 200-on egyaránt világcsúcstartó vágtázó a verseny előtt arról beszélt, hogy életében először feszültnek érzi magát egy verseny előtt, s nem tudja, mire lesz képes. A futása aztán magyarázatot adott idegességére: a rajt után – a tőle megszokott módon – szinte az egész mezőnnyel szemben hátrányba került, de ezúttal a folytatás nem a szokásos módon zajlott, elmaradt a Bolt-henger. Csak fogcsikorgatva, az utolsó métereken érte be korábbi rekorder honfitársát, s nagyon pici előnnyel haladt át a célvonalon, így nemhogy saját csúcsától (9.59 mp), de a világ idei legjobbjától, a szintén jamaicai Steve Mullings 9.90-es eredményétől is elmaradt.

Powell végül 9.93 mp-cel lett második, míg a harmadik helyen a világ első 10 mp-en belül futó fehér bőrű sprintere, a háromszoros Európa-bajnok francia Christophe Lemaitre ért célba kereken 10 mp-cel.

A két amerikai sztársprinter, azaz Allyson Felix, a női 200 és Sanya Richards-Ross, a 400 méter világbajnoki címvédője egyaránt mindkét távon rajthoz állt Rómában, s a két futás alapján egyértelműen kijelenthető, hogy Felix tart előrébb jelenleg. A 200 háromszoros vb-győztese ugyanis 400-on egészen kiemelkedően teljesített, 49.81 mp-es győztes ideje több mint fél másodperccel jobb az idei – szintén az ő nevéhez fűződő – ranglistavezető eredménynél (50.33 mp). A július 30-i Gyulai István emlékversenyre is elígérkezett Richards-Ross vele szemben csalódást keltően futott, csupán ötödik lett 50.98-cal. A rövidebb távon aztán mindkettejükön meglátszott, hogy csak 45 percük volt a pihenésre: Felix negyedikként, Richards-Ross pedig ötödikként ért célba.

A nap egyik legkiemelkedőbb produkciója a férfi 400 gát győztesének, a dél-afrikai Louis Jacob van Zylnek a nevéhez fűződik, aki 48 mp-en belüli idővel lett első (47.91 mp), s annak ellenére nyert magabiztosan, hogy a mezőnyben ott volt az olimpiai bajnoki címvédő amerikai Angelo Taylor és honfitársa, a legutóbbi két vb-n aranyérmes Kerron Clement. Előbbi harmadik, utóbbi pedig az utolsó, kilencedik helyen ért célba.

A világ idei legjobb eredményeiből nem volt hiány Felix produkcióján kívül sem: az etióp Imane Merga férfi 5000 méteren (12.54.21 p), a francia Renaud Lavillenie férfi rúdugrásban (5,82 m), a bahreini Maryam Yusuf Jamal női 1500-on (4:01.60 p), a kenyai Milcah Chemos Cheywa női 3000 m akadályon (9:12.89 p), az amerikai Brittney Reese pedig női távolban (6,94 m) lett listavezető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.