Boszniai szerbek tüntettek Mladicsért

Mintegy kétezer, egykor a boszniai Szerb Köztársaság hadseregében szolgált katona tüntetett pénteken a Szarajevóhoz közeli Paléban Ratko Mladicsnak, a hadsereg volt parancsnokának letartóztatása ellen, árulással vádolva Szerbiát.

MNO
2011. 05. 27. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csalódott és szomorú vagyok Szerbia viselkedése miatt. Ez Belgrád árulása! Egy hőst fogtak el, egy katonát, aki megvédte a szerb népet!” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Slobodan Batinics volt katona, aki az 1992-től 1995-ig tartó etnikumok közötti háborúban is szolgált. A tüntetők Mladics nevét skandálva és hazafias dalokat énekelve vonultak végig a kelet-boszniai kisvároson, amely a háború alatt a boszniai szerbek politikai és katonai vezetőinek a bázisa volt. Néhány tiltakozó a boszniai Szerb Köztársaság zászlóját lengette, mások a tábornok arcképével díszített pólóban vonultak fel.

Mladicsot, aki 16 évig bujkált, csütörtökön fogták el a szerb hatóságok. A volt hadseregparancsnokot népirtással, illetve háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék. A vádak szerint Mladics közvetlenül felelőssé tehető több mint 8000 muszlim srebrenicai lemészárlásáért. „Ő volt a parancsnokom, az egész szerb nép, minden igaz hazafi büszke lehet rá. Kevés olyan tábornok volt a történelemben, mint Mladic. Ő szerezte meg nekünk a (boszniai Szerb) Köztársaságot. Ha ő nem lett volna, a köztársaság sem létezne” – fejtegette egy másik volt katona.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.