időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Bővíti kapcsolatait a győri egyetem

MNO
2011.05.18. 13:24

Újrapozicionálja magát a győri Széchenyi István Egyetem – mondta Szekeres Tamás rektor szerdán a város polgármesterével és országgyűlési képviselőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A rektor kiemelte: az egyetem bővíti kapcsolatait környezetével, legyen szó képzési vagy kulturális tevékenységről. Mint hozzátette, az egyetemet rugalmas intézménynek tekintik, így erősíteni kívánnak azokon a területeken, ahol az jó, eközben pedig arra törekszenek, hogy eddig kihasználatlan lehetőségeket aknázzanak ki.

Mint mondta, a zenei együttműködésben az egyetem koncertterme, az egykori zsinagóga kínál lehetőséget a győri filharmonikusokkal való szorosabb együttműködésre, míg a most folyó fejlesztések során elkészülő épületek a képzőművészeknek kínálnak kiállítási tereket.

Részt vesznek a szakképzés megújításában, amelynek egyik mozgatója, hogy a térség gazdaságának jellege miatt itt a legfelkészültebb munkavállalókra van igény, de folytatják az idősebbeket megszólító Nyugdíjasegyetem programját is, míg a széles közönséget az épülő, a járműiparra fókuszáló, Mobilis nevű tudományos játszótérrel szólítják meg. Vállalati kapcsolataikat is erősíteni kívánják; ennek egyik eszközeként szeptemberben debütál a mérnökképzés „sajátos győri modellje” – sorolta a rektor.

Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester, fideszes országgyűlési képviselő az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a bejelentés nem válasz a felsőoktatás átszervezésével kapcsolatosan napvilágot látott elképzelésre (a két hete megjelent információk szerint a győri intézmény elveszítené az önállóságát), hanem a jövőkép megalkotásának része.

A városvezető azt hangsúlyozta: a Széchenyi István Egyetem mára – széles összefogás eredményeként – a piaci változásokra odafigyelő, a diákjainak jó elhelyezkedési esélyeket ígérő diplomát adó intézmény lett. Ennek egyik oka, hogy a kutatás-fejlesztésben aktív és intenzív kapcsolatban áll a piac és a tudomány fontos szereplőivel.

Kara Ákos (Fidesz), a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetem valamennyi karán olyan szakmát oktatnak, amellyel jól el lehet helyezkedni ma Magyarországon, ezért „erre az egyetemre vigyázni kell, ezt az értéket tovább kell vinni”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.