Csak a Gyurcsány-platform kérdéseiről tartanak pártszavazást + Képriport

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kérdéseiről tart pártszavazást az MSZP június 22-e és 28-a között, azaz a Mesterházy Attila által javasolt kongresszus után.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/787117" target="_blank"><strong>• Mesterházy Attila kongresszust akar és újra üzent</strong></a>

MNO
2011. 05. 28. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Gábor, a testület elnöke az ülést követően újságíróknak elmondta: a választmány támogatta az elnökség javaslatát, s csak a Gyurcsány-platform kérdéssoráról írt ki pártszavazást, azt nem egészítette ki újabb felvetésekkel.

Így az MSZP tagjai június végén dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthetik, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztetőbizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki. A pártszavazás kiírásához a választmány kétharmadának támogatása volt szükséges.

Nem volt érzelemmentes a vita

Simon Gábor tájékoztatóján a pártszavazásról folyó választmányi vitát jóízűnek nevezte, hozzátéve, hogy az nem volt érzelemmentes. Elmondta, hogy felszólalt Gyurcsány Ferenc is; szavai szerint a volt kormányfő azt hangsúlyozta, hogy nem az elnöki poszt megszerzése érdekében indítványozott pártszavazást, hanem azért, hogy az MSZP-n belüli viszonyokat tisztázzák. Azzal kapcsolatban, hogy a voksolást csak a Mesterházy Attila által kezdeményezett kongresszus után tartják meg, kifejtette: így lehetőség nyílik arra, hogy ezekről a kérdésekről előbb a párt nyilvánossága előtt vitatkozzanak, majd azután döntsenek. Kitért arra is, hogy a pártszavazás előtt az MSZP országos és helyi tagnyilvántartását frissítik.

Gyurcsány Ferenc április végén ismertette, hogy platformja, a Demokratikus Koalíció pártszavazást kezdeményez. Ezt a szocialisták több vezető politikusa is bírálta. Mesterházy Attila pártelnök az MTI-nek azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Balogh András elnökhelyettes úgy értékelte: Gyurcsány akciója – amely mögé a sajátján kívül egyetlen platform sem sorakozott föl – káros a baloldalnak. Szanyi Tibor elnökségi tag arról beszélt, nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány távozása, Puch László pártigazgató pedig lényegében fel is szólította erre az Fn.hu-nak adott interjújában.

Mivel az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást ki kell írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri, a Gyurcsány-platform megkezdte az aláírásgyűjtést. Tájékoztatásuk szerint az ívet néhány nap alatt ezeregyszázan szignálták. Miután azonban az elnökség két héttel ezelőtti maratoni ülésén a szocialista frakció is támogatta Mesterházy Attila javaslatát, amely arra kérte a választmányt, hogy írjon ki pártszavazást, a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy befejezi az aláírásgyűjtést. A pártelnök akkor az MTI kérdésére elismerte, a frakcióülésen felvetődött, hogy a korábbi kormányfő által kezdeményezett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak, végül azonban az elnökség ennek ellenkezőjét javasolta.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.