Csehország felé tart a hamufelhő, járatokat törölhetnek

Egyes számítások szerint szerda este nyolc óra körül éri el az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője Csehország területét. Várható, hogy a repülőtereken járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat. A közlekedési minisztérium, amely ebben az ügyben illetékes, jelezte, hogy a repülőterek forgalmának korlátozásáról délelőtt várható döntés.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/786302" target="_blank">• Három járatát törölte a Malév</a></strong>

MNO
2011. 05. 25. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni” – közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet munkatársa. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.

A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ (RLP), s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat.

A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van. A prágai Ruzyne repülőtér és néhány más cseh légikikötő bejelentette: felkészültek a helyzetre. Szlovákiában egyelőre semmiféle készülődés nincs, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a hamufelhő elkerülheti az ország légterét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.