Cseppfolyósít a Gazprom

A Gazprom japán vállalatokkal közösen cseppfolyósított földgáz előállítására alkalmas üzemet létesít Vlagyivosztokban – közölte csütörtökön egy magát megnevezni nem kívánó Gazprom-forrás. Az üzem – amelynek megépítése hozzávetőleg hétmilliárd dollárba fog kerülni – várhatóan 2016-ban kezdi meg működését, s a Gazprom LNG-kapacitását a jelenlegi duplájára, azaz évi 20 millió tonnára fogja növelni.

MNO
2011. 05. 26. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás hozzásegíti a Gazpromot, hogy még nagyobb szeletet hasítson ki magának a japán LNG-piacból, miután Japán vásárolja a legtöbb cseppfolyósított földgázt a világon. Egyszersmind rugalmasabbá teszi a világ legnagyobb földgáztermelője számára az exportot egy olyan időszakban, amikor a hagyományos vásárlók – az európai országok – igyekszenek minél inkább függetleníteni magukat az orosz földgáztól, és új beszerzési források felkutatását tűzték ki célul.

Japán tavaly 70 millió tonna LNG-t importált, ebből hatmillió érkezett Oroszországból, amely egyébként Japán ötödik legnagyobb LNG-szállítója. Az új üzemből hétmillió tonnát fog kapni Japán, a maradék hárommillió tonna Dél-Koreába megy.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.