Csökken a szlovákiai polgármesterek fizetése

Júniustól csökkennek a polgármesteri fizetések Szlovákiában. Érvénybe lép ugyanis a polgármesteri béreket módosító jogszabály, amelyet tavasszal fogadott el a pozsonyi parlament és kedden írt alá Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök.

MNO
2011. 05. 24. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénymódosítás értelmében a polgármesterek bérét tíz százalékkal csökkentik. Azokon a településeken, ahol erről a helyi képviselő-testület nem hozna időben döntést, a polgármesterek júniustól kezdve csak alapbérüket kapják meg. Ugyanakkor a helyi képviselő-testületek a jövőben 70 százalékkal megemelhetik a polgármesterek bérét. Eddig az emelés mértéke – a mozgó bér – akár az alapbér 100 százaléka is lehetett.

Módosult a végkielégítések kifizetése is. Amennyiben a polgármester a teljes ciklus kitöltése után távozik hivatalából, havi átlagbére háromszorosának megfelelő végkielégítésre lesz jogosult. Ha ez a ciklus hat hónapnál rövidebb volt, akkor nem jár végkielégítés. Eddig a végkielégítés öthavi átlagbért jelentett.

A hatályos szabályok szerint egy-egy település polgármesterének az alapbérét a lakosság száma alapján állapítják meg. Ehhez jön aztán a mozgó bér, amelynek nagyságát a helyi önkormányzati testület állapítja meg. A mozgó bér következtében a polgármesteri fizetések között nagyon nagyok voltak az eltérések, amit a sajtó és a civil szféra is gyakran bírált. Egy alig több mint 1000 lakosú község polgármestere például a 100 százalékos mozgó bér mellett többet kereshetett, mint egy közel 100 ezer lakosú város polgármestere.

A szlovákiai polgármesteri bérek többsége 2500-3000 euró körül mozog, de a sajtó olyan kirívó esetekről is hírt adott, amikor egy-egy polgármester havi közel ötezer, vagy több mint nyolcezer eurós fizetést is kapott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.