Csütörtökön kiderül, mire jutott a kormány a bankokkal

Csütörtökön délután 2 órakor derül ki, mi lett az eredménye a kormány és a bankok több hónapig tartó tárgyalássorozatának.

MNO
2011. 05. 25. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója szerdán elmondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke csütörtökön délután közös sajtótájékoztatót tart a devizahitelesek helyzetének megerősítéséről szóló kormányhatározatról. Azt még mindig nem lehet tudni, aláír-e valamilyen megállapodást a két fél.

Megfigyelők arra számítanak, hogy a miniszter ismerteti majd a kormányhatározatból az egyes minisztériumokra háruló feladatokat, a bankszövetség elnöke pedig a bankok álláspontját. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden, a kormány ülése után jelentette be, hogy már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében, továbbá hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke csütörtökön tesz bejelentést a következő időszak intézkedéseiről.

A korábbi hírek szerint a tervezett intézkedések a következők lehetnek: a kilakoltatási és árverezési moratórium július 1-jétől történő feloldása; az árverezéseknél negyedéves limit bevezetése az ingatlanpiac védelme érdekében; a még törlesztőképes adósoknál a törlesztési árfolyam rögzítése, a svájcifrank-alapú hitelek esetében 180 forinton; a Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozása, amely diszkontáron megvásárolná a fizetésképtelen, szociálisan rászoruló adóstól az ingatlant, és bérbe adná neki; a bankadó (vagy a bankadó alapjának) csökkentése a kkv-, illetve lakáshitelek növekményével, a hitelezés élénkítése érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.