Díszpolgári címekről és a metró átvizsgálásáról is döntenek

A 2-es és 3-as metróvonalon futó elöregedett metrókocsik műszaki felülvizsgálatáról, díszpolgári címek adományozásáról, valamint a tűzoltók elmaradt pótlékának kifizetéséről dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786071" target="_blank"><strong>• Tarlós felülvizsgáltatná a megmaradt matuzsálemeket</strong></a>

MNO
2011. 05. 24. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester előterjesztése szerint a felülvizsgálatot az indokolja, hogy a BKV-nak 154 „lejárt szavatosságú” metrókocsija van, ám ezek pontos műszaki állapotról nincs információja a fővárosnak. A városvezető előterjesztésében azt írta, mivel az elmúlt hetekben elszaporodtak a műszaki hibák a 3-as vonalon, elengedhetetlennek tartja az észak–déli vonal műszaki felülvizsgálatát.

Tarlós István pénteken jelentette be, hogy 43 metrókocsit kivonnak a forgalomból, mert azok potenciális balesetveszélyt jelenthetnek. A döntés előzménye, hogy a kocsik gyártójától azt a tájékoztatást kapták, a 30 év feletti szerelvények közlekedtetése biztonsági kockázatot jelent.

A közgyűlés – zárt ülés keretében – díszpolgári címek adományozásáról is dönt. Az egyik napilap több személyt is megnevezett, akik várhatóan megkapják a címet, ám a főpolgármesteri hivatal azt közölte: több tárgyi tévedést is tartalmaz az információ. A fővárosi képviselők titkos szavazáson döntenek majd a díszpolgárokról; nevüket csak ezt követően hozzák nyilvánosságra. A képviselők várhatóan arról is határoznak, hogy félmilliárd forintot soron kívüli utalnak a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnak. Ebből a forrásból fizetik majd ki a fővárosi tűzoltók elmaradt túlórapótlékát a 2004. május 1-je és 2007. december 31-e közötti időszakra.

A főpolgármester által jegyzett előterjesztés értelmében a főváros és a Belügyminisztérium megállapodást köt arról, hogy az önkormányzat 2012. január végéig az állam helyett megelőlegezi az 500 millió forintot. A közgyűlés várhatóan dönt a budai fonódó villamoshálózat projektjéről is. A II. kerület, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a főváros megegyezett arról, hogy a Széll Kálmán téri, illetve Bem rakparti ágat külön valósítják meg, Tarlós István viszont kikötötte, hogy a két vonalra vonatkozó támogatási szerződést egyszerre kell aláírni, és ezek tartalmazzák mindkét ág megvalósítását.

Tarlós István javaslata szerint főpolgármester-helyettesi posztot kaphat Hutiray Gyula önkormányzati tanácsadó, korábbi fideszes közgyűlési képviselő. Az új helyettes a városfejlesztésért felelne június 1-jétől. A képviselők elfogadhatják a Budapest és Tbiliszi gazdasági, szociális és kulturális együttműködésre vonatkozó megállapodást. A dokumentumot a főpolgármester május elején írta alá a grúz fővárosban, de csak közgyűlési jóváhagyással lép hatályba. Hasonló együttműködést terveznek Budapest és Szentpétervár között is, a megállapodás elsősorban a két város kulturális bizottságait érintheti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.