„Döntő lépéseket” várnak Pakisztántól

Az amerikai külügyminiszter szerint fordulóponthoz érkezett az Egyesült Államok és Pakisztán viszonya az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnökének megölése után, és Washington „döntő lépéseket” vár Iszlámábádtól a közeljövőben.

MNO
2011. 05. 27. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hillary Clinton erről egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt Iszlámábádban, ahová előre be nem jelentett villámlátogatásra érkezett, kíséretében Mike Mullen tengernaggyal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Az amerikai diplomácia vezetője a pakisztáni elnökkel, a vezérkari főnökkel és a hírszerzés vezetőjével tárgyalt, és arra kérte őket, hogy tegyenek többet az iszlám lázadók elleni küzdelem sikeréért.

Az amerikai részről „rendkívül fontosnak” minősített látogatás a feszültség csökkentését szolgálja, amely amiatt alakult ki, hogy az amerikai különleges erők Pakisztán szuverenitását súlyosan megsértve végeztek Oszama bin Ladennel. Clinton hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak „nincs semmilyen bizonyítéka arra”, hogy pakisztáni kormánykörök tudtak volna a terrorista vezér rejtekhelyéről. Közölte, hogy Washington továbbra is támogatja Iszlámábádot.

A pakisztáni fél elismerte, hogy „valaki, valahol segítséget nyújtott” bin Ladennek, és vizsgálatot indítottak az illető kiléte megállapítására. A tárgyalásokon szó volt az afganisztáni háborúról is. A tálibok sok vezetője továbbra is Pakisztánban él, és emiatt Washington Iszlámábád felelősségének tartja, hogy megakadályozza a háború folytatását a területéről – jelentette ki Clinton, és közölte, hogy szeretnék leválasztani a tálibokat az al-Kaidáról, és arra biztatják őket, hogy béküljenek meg a kabuli kormánnyal.

A külügyminiszter a tudósítóknak elmondta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szakértői engedélyt kaptak Pakisztántól bin Laden lakóhelyének átkutatására, és ezt pénteken meg is kezdték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.