Egyházi fenntartású iskola a romák lakta negyedben

Görög katolikus egyházi fenntartású iskola működik szeptember elsejétől Nyíregyháza többségében romák lakta negyedében, a Huszártelepen – jelentették be az önkormányzat és a hajdúdorogi egyházmegye vezetői közös sajtótájékoztatón szerdán a nyírségi nagyvárosban.

MNO
2011. 05. 25. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Fülöp megyés püspök elmondta: az oktatás felmenő rendszerben, első osztállyal indul az új tanévben, 28 gyermek kezdi meg tanulmányait az intézményben.

Kovács Ferenc, a város Fidesz–KDNP-s polgármestere hozzátette: a nyíregyházi önkormányzat térítésmentesen adja át használatra a lakótelep régi, 2007-ben bezárt iskoláját az egyháznak, és a megállapodás szerint a negyed óvodája is a görög katolikusok fenntartásába kerül 2012-től egy települési romafelzárkóztatási program keretében.

Az önkormányzati vezető tájékoztatása szerint a cigány kisebbség integrációját segítő nyíregyházi program kiemelten kezeli a lakókörnyezet korszerűsítését, a foglalkoztatást és az oktatást is. A Huszártelepet – ahol az 1800-as évek végén épült, valamikori huszár laktanya legénységi szállásán kialakított ötszáz lakásban mintegy kétezer roma család él – pályázat alapján európai uniós forrással szeretnék felújítani.

A foglalkoztatást a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés támogatása mellett a közmunkaprogram nyolcórás alkalmazásának növelésével akarják javítani, már július elsejétől. Az oktatásban a görög katolikus mellett számítanak az evangélikus egyház iskolaműködtető szerepére is, az elképzelések szerint az utóbbi roma szakközépiskolát hozna létre Nyíregyházán.

Kocsis Fülöp püspök szólt arról, hogy a görög katolikusok egy éve Szolnokon már működtetnek egy roma tanulókat oktató általános iskolát, s az ottani programot alkalmazzák majd az ősszel induló huszártelepi iskolában is. Hozzáfűzte, hogy az iskola tárgyi feltételei adottak, bár némi felújításra szükség van, s ehhez számítanak az állam, az önkormányzat és civil szervezetek támogatására is.

Az új iskolában az egyház számít azokra a pedagógusokra is, akik 2007 előtt a Huszártelepen tanítottak, és jó ismerői voltak a sajátos nevelési feladatokat igénylő munkának. A huszártelepi intézményt négy éve zárta be a nyíregyházi önkormányzat, mert jogvédő civil szervezetek bírósági eljárást indítottak a helyhatóság ellen szegregáció vádjával, mivel az iskolában döntően roma gyerekek tanultak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.