Egyre kevesebb pénz jut az ellátásukra + Képriport

Grúziai látogatásának utolsó napján, szombaton Kövér László magyar házelnök meglátogatta a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által támogatott Betheli oktatási- és menedékhelyet, ahol grúziai menekültek élnek és tanulnak.

Lukács Csaba
2011. 05. 22. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi alap által támogatott program révén százhúsz felnőttet képeznek angol nyelvre, számítástechnikai és üzleti ismeretekre, valamint cukrász- és szakácstanfolyamot tartanak számukra, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Legalább ötszázezer belső menekült él a 4,7 milliós lakosságú Grúziában (az ország a nevét tekintve is szakítani kíván a terhes szovjet-orosz örökséggel, ezért mindenkit arra kérnek, hogy az orosz származású név helyett Georgiát használjunk, de ezt a kérést magyar részről két éve az MTA Nyelvtudományi Intézete nem támogatta), így érthető, hogy ez az egyik legégetőbb probléma a kaukázusi országban.

Az emberek zöme nem a három évvel ezelőtti orosz konfliktus során vált földönfutóvá, hanem évtizedekkel ezelőtt, az ország 1991-es függetlenedését követő abház konfliktus idején. Ellátásukra egyre kevesebb pénz jut még akkor is, ha a grúz költségvetés negyedét (!) erre fordítják.

A magyar házelnök háromnapos hivatalos látogatása során találkozott Mihail Szaakasvili grúz elnökkel (aki tegnap óta hazánkban tartózkodik hivatalos látogatáson), megbeszéléseket folytatott a kaukázusi ország parlamentjének elnökével és miniszterelnök-helyettesével, majd beszédet mondott Tbilisziben a Demokratizálás Európában és Európa szomszédságában elnevezésű nemzetközi konferencián, a Demokráciák Közössége Parlamentáris Fórum találkozóján.

Az út során a magyar parlamenti delegáció tagjai leleplezték a magyar nagykövetség falán azt az emléktáblát, amely a tíz évvel ezelőtt elhunyt Török László ezredes (posztumusz dandártábornok) emlékét örökíti meg. Az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának fegyvertelen katonáit szállító helikopter személyzete rakétatámadás áldozata lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.