Egyre közelebb a görög államcsőd

Soha nem mért magasságba emelkedett kedden Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, elemzői vélemények szerint annak nyomán, hogy a görög kormányfőnek nem sikerült széles körű politikai konszenzust elérnie a további konszolidációs intézkedésekhez.

MNO
2011. 05. 24. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi késői londoni kereskedésben hatalmas, csaknem 190 bázispontos emelkedéssel 1665 bázispont környékén járt.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár jóval több, mint 1,6 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a Londonban kedden kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg több mint hetvenszázalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.