Egyre olcsóbb a búza

Európában csökkent a búza ára arra a hírre, hogy Oroszországban megszűnik a gabonaexport tilalma. A meghatározó párizsi gabonatőzsdén több mint hét euróval, azaz három százalékot meghaladó mértékben 243 euróra esett egy tonna búza ára.

MNO
2011. 05. 30. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin a hétvégén jelentette be, hogy július elsejével visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat. Tavaly a hosszú aszály miatt 37 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évinél: a 2009-ben betakarított 97 millió tonna helyett mindössze 61 millió tonnát tett ki a termés. A 2009. évi termés mintegy 25 százalékát adta el külföldre Oroszország, de a terméskiesés miatt elsősorban a belföldi piac ellátását kívánták biztosítani. Ehhez mintegy 80 millió tonna szükséges. A hiányt az előző évben felhalmozott tartalékokból fedezték.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője, és ugyancsak a harmadik helyen áll a gabonát exportáló országok között, így az embargó jelentősen felhajtotta a világpiaci árakat. Egyes megfigyelők szerint ennek a drágulásnak is része volt az arab országokban lezajlott zavargásokban. Az orosz gabonaszövetség elnökének hétfőn ismertetett előrejelzése szerint Oroszország az idén 15-20 millió tonna gabonát exportálhat abban az esetben, ha az idei termés eléri a 85-90 millió tonnát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.