Elfogták a ruandai népirtás egyik hutu vezetőjét

Kongó keleti részén elfogták egy hutu szélsőséges fegyveres csoport évek óta szökésben lévő vezetőjét – közölték kongói tisztviselők pénteken késő este.

MNO
2011. 05. 28. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernard Munyagisharit népirtás és más bűncselekmények miatt körözték. A tájékoztatás szerint Munyagisharit őrizetbe vették és a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába szállították. Az 1994-es ruandai népirtást vizsgáló, tanzániai székhelyű nemzetközi törvényszék (ICTR) ügyésze közölte, hogy bíróság elé állítják az elfogott férfit.

Munyagishari volt a vezetője az Interahamwe fegyveres milíciáknak, amely tuszikat gyilkolt meg tömegesen Ruanda nyugati részében. Elfogásával kilencre csökkent a vérengzés még szökésben lévő gyanúsítottjainak száma.

Tizenhét évvel ezelőtt, 1994-ben az Afrika középső részén fekvő, közel 10 milliós országban száz nap alatt mintegy 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek hutu milíciák. A módszeres mészárlás azt követően vette kezdetét, hogy 1994. április 6-án életét vesztette Juvenal Habyarimana ruandai elnök, mivel lelőtték a repülőgépét a főváros, Kigali közelében. A merényletet követően néhány órán belül a hutu kormány egyes tagjai mozgósítani kezdték a milíciákat, hogy lássanak hozzá a kisebbségben lévő tuszik módszeres lemészárlásához, ami végül több mint 3 hónapon át tartó erőszakhullámhoz vezetett.

A hutu kormány a tuszi gerillamozgalmat, a Ruandai Hazafias Frontot (RPF) tette felelőssé az elnök haláláért, de az RPF vezetője, Paul Kagamé jelenlegi államfő szerint ez a vád csupán ürügyként szolgált az előre megtervezett népirtáshoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.