Elhalasztja a demonstrációt a VDSZ

Elhalasztja május 30-ára a Parlament elé meghirdetett demonstrációját a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) arra hivatkozva, hogy a tervek szerint Orbán Viktor kormányfő aznap találkozik a fegyveres és rendvédelmi testületek érdekképviseleteivel. A VDSZ készültségben várja a miniszterelnöki egyeztetés eredményét.

MNO
2011. 05. 25. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VDSZ szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért halasztja el a vegyipari ágazat jövő hétfőre a Parlament elé szervezett demonstrációját, hogy a hangosan tiltakozó tömeg „ne zavarja a miniszterelnök és a fegyveres testületek tárgyalását”. Az ágazati szakszervezet szerint Orbán Viktor „véletlenül” a vegyipari akció napjára időzítette a megbeszélést azt követően, hogy vegyészek bejelentették demonstrációs szándékukat. A VDSZ leszögezte: a szakszervezetek készenlétben maradnak, de „udvariasan kivárják a miniszterelnöki egyezkedést, mert annak eredménye minden ágazatra hatással lehet”. A közlemény idézi Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki kijelentette, tervüktől nem állnak el, az akciót a tárgyalás eredményétől függően tovább szervezik, és várják a csatlakozni kívánó szervezetek, civil mozgalmak jelentkezését. Az ágazat vezetője azt is elmondta, hogy a VDSZ ismét levelet küld a kormányfőnek, amelyben azt követeli, hogy a miniszterelnök a vegyészeket – és valamennyi munkavállalót – is tekintse tárgyalópartnernek, hallgassa meg őket.

A szervezet vezetője szerint az ágazatnál és a többi csatlakozó szakszervezetnél is eddig ritkán látott készülődés folyik, félő, hogy egy újabb jól időzített, ám csak időhúzásra alkalmas látszattárgyalás minden eddiginél nagyobb indulatokat gerjeszt, „elérkezhet a pillanat, amikor a tömeget nem lehet visszatartani”. Székely Tamás úgy vélte, az álkérdőívek ideje lejárt, a szakszervezeteket partnereknek kell tekinteni, mert a miniszterelnök európai kollégái Lisszabontól Szófiáig ezt teszik.

A VDSZ május 23-án jelentette be, hogy demonstrációt hirdet május 30-ára a Parlament elé, ezen a szakszervezet a kedvezményes nyugdíjak megvonása, a Munka törvénykönyve tervezett változtatásai és az érdekegyeztetés megszüntetése ellen kívánt tiltakozni.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány keddi ülése után jelentette be, hogy a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter együtt tárgyal majd a rendvédelmi érdekképviseletek delegáltjaival és a parancsnoki kar vezetőivel. A „Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság” kedden este jelezte, hogy a kormány kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést; a koncepció részleteiről szóló személyes egyeztetés Orbán Viktor miniszterelnökkel, az országos parancsnokok bevonásával, május 30-án lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.