Elhunyt Mádl Ferenc

Nyolcvanéves korában elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Orbán Viktor azt írta: „Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!” Semjén Zsolt KDNP-elnök azt nyilatkozta: Mádl Ferencet az egész nemzet tisztelte. Mádl Ferenc élete és munkája példa volt mindannyiunk számára – írja közleményében a Fidesz. A Jobbik, az MSZP és az LMP is kifejezte részvétét. Tarlós István megdöbbent a híren és részvétét fejezte ki. Az 1931-ben született Mádl Ferenc 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993–94-ben művelődés- és közoktatásügyi miniszter, 2000 és 2005 között pedig a Magyar Köztársaság elnöke volt.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787265" target="_blank">• Kitűzték a gyászlobogókat</a></strong>

MNO
2011. 05. 29. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteletadás. Schmitt Pál államfő csendes tiszteletadást tart vasárnap este hat órakor Mádl Ferencnek a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) előtt elhelyezett fényképénél – közölte a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI-vel. Schmitt Pál mély fájdalommal értesült a volt államfő haláláról, és még a mai napon személyesen részvétét nyilvánítja a családnak – közölte Kiss Norbert. A hivatalvezető tájékoztatása szerint a helyszínen Schmitt Pál ír be elsőként a volt államfő részvétnyilvánító könyvébe. Csendes megemlékezésre vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig van lehetőség a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt.

Műsorváltozás. Műsorváltozás lesz vasárnap este a Magyar Televízió M1-es csatornáján Mádl Ferenc halála miatt – tájékoztatta a Magyar Televízió kommunikációs vezetője az MTI-t. Kert Attila közölte: 21 órakor Az Este című műsorban Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével beszélgetnek, majd egy korábban Mádl Ferenccel készült portréinterjút vetítenek le az M1-en.

Tekintse meg a hírTV összefoglalóját!


A Széchenyi-díjas jogtudós Bándon született, 1931-ben, tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, majd a Strasbourgi Egyetemen képezte magát tovább. 1956-tól dolgozott a Magyar Tudományos Akadémiánál, emellett az ELTE tanszékén oktatott. Tagja volt a Harvardi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Akadémiának és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának is. Több mint kétszáz tanulmányt és húsz szakkönyvet publikált, 1999-ben Széchenyi-díjat kapott.

Az Antall-kormányban kinevezték Európa-ügyi és a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszterré, 1996 és 2000 között a konzervatív Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként tevékenykedett, emellett az első Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja volt.

2000-ben az Független Kisgazdapárt jelölte köztársasági elnöknek, ez év júniusában az Országgyűlés megválasztotta Göncz Árpád utódjaként köztársasági elnökké a harmadik fordulóban. (A teljes életrajzot itt olvashatja.)

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője az MTI-vel közölte: „Mádl Ferenc volt köztársasági elnök vasárnap nem sokkal 13 óra után megtért Teremtőjéhez”.

Megrendülten állunk

„Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!” – írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. A kormányfő a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával az után, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte az MTI-vel: elhunyt a volt államfő.

Példakép

Mádl Ferenc élete és munkája példa volt mindannyiunk számára – közölte a Fidesz a volt köztársasági elnök halálának hírére. A kormánypárt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek Mádl Ferenc haláláról. A Fidesz a korábbi államfő családjának és hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezi ki. „Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára. Nyugodjék békében” – zárul a kommüniké.

Semjén: Tiszteletre méltó életmű volt az övé


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzéssel osztozik Mádl Ferenc családjával és mindazokkal, akiket fájdalommal tölt el a korábbi államfő elvesztése. Semjén Zsolt vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy Mádl Ferenc szerény, szeretetre méltó személyiségét az egész nemzet tisztelte. „Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját” – fogalmazott a KDNP elnöke. Semjén Zsolt felidézte, hogy Mádl Ferenc akkor kezdte meg államfői megbízatását, amikor Magyarország Szent István nagy művének, a keresztény magyar államiságnak a millenniumára emlékezett. „Emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk” – emelte ki a KDNP elnöke.

Tarlós István főpolgármester megdöbbenéssel értesült arról, hogy meghalt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, aki a múlt héten lett Budapest díszpolgára – írta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap. Szűcs Somlyó Mária közölte: a főpolgármester őszinte részvétet nyilvánítja a családnak.

A Jobbik, az MSZP is részvétét fejezte ki


Részvétét fejezte ki a Jobbik Mádl Ferenc halála miatt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt írta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt. Az ellenzéki párt a gyászoló családot, barátait, tisztelőit együttérzéséről biztosította.

Őszinte részvétünket és mély fájdalmunkat szeretnénk kifejezni Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán – írja közleményében Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője.

Az LMP Mádl Ferenc érdemeit méltatta

Az LMP az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: Mádl Ferenc a nemzetközi magánjog professzoraként, majd az első szabadon választott kormány tagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában, az Antall-, majd a Boross-kormány kultuszminisztereként pedig a kultúrharcos hangulat enyhítésére törekedett. A Lehet Más a Politika részvétnyilvánító közleményében úgy fogalmazott: a volt köztársasági elnök saját meggyőződéséből fakadóan következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is. Az LMP részvétét fejezte ki Mádl Ferenc családjának, valamint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, amelynek a korábbi államfő alapító elnöke volt.

Göncz Árpád megrendült

Göncz Árpád volt köztársasági elnök mélyen megrendült Mádl Ferenc korábbi államfő váratlan halála miatt – közölte a titkárságvezetője vasárnap az MTI-vel. Gulyás András úgy fogalmazott: Göncz Árpád nagyra értékelte Mádl Ferenc elnöki tevékenységét, tudományos munkásságát, megnyerő, közvetlen személyiségét. Mádl Ferenc sokat tett azért, hogy a Magyar Köztársaságnak barátai legyenek az egész világon – tolmácsolta Göncz Árpád szavait a titkárságvezető.

„Kedves emlékét szívemben őrzöm”

Mádl Ferenc hosszú éveken át népünk méltó jelképe volt, személyében tudóst és igaz embert tisztelünk – írta Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Schmitt Pál államfőnek címzett és az MTI-nek is eljuttatott gyásztáviratában. Az esztergom–budapesti főegyházmegye érseke, megrendülten fogadva a volt köztársasági elnök halálának hírét, azt írta: különös hálával tartozik Mádl Ferenc volt köztársasági elnöknek atyai barátságának számos jeléért. „Püspöki karunk és egyházunk nevében szívből osztozom az egész ország gyászában. Elnök úr személyét imáimba és szentmisémbe foglalom, kedves emlékét szívemben őrzöm” – írta a Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője.

Pártfogó és példa volt

Mélységes hálával és tisztelettel emlékezem Mádl Ferencre, aki annak idején nekem és sok fiatal jogtudósnak atyai pártfogója és segítője volt, tudósként és emberként is példának tekintettük őt – közölte Sólyom László volt államfő Mádl Ferenc halálhírére az MTI-vel. Sólyom László hozzátette: Mádl Ferenc államfői tevékenységét igen nagyra becsüli, ezért örül, hogy őt követhette az elnöki tisztségben.

A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.

(MTI/HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.