Elkérnék a Wenckheim-kastélyt

Abban bízik a Békés megyei Szabadkígyós polgármestere, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő (NV) Zrt. átadja a községnek a helyi Wenckheim-kastély használati jogát, majd megkezdődhet a műemlék épület felújítása és hasznosítása.

MNO
2011. 05. 26. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh József, a csaknem háromezer lakosú település fideszes polgármestere szerdán azt mondta: az 1882-ben Ybl Miklós tervei alapján elkészült, neoreneszánsz és eklektikus stílusú épület, a Dunától keletre álló kastélyok közül a legszebb, a legjobb állapotban maradt fenn, a legjobb „gondnoka” pedig a község lenne. A kastélyban a megyei önkormányzat által fenntartott szakképző intézmény működik, de az iskola e tanév után Gyulára költözik, így a kastély gyakorlatilag kiürül.

A polgármester úgy gondolja, hogy ha megkapnák a vagyonkezelői jogokat, akkor képesek lennének felújítani a kastélyt, majd egészségturisztikai céllal hasznosítani. Mint mondta, a község rendelkezésére áll egy korábbi köténykibocsátásból megközelítőleg 300 millió forint, amely egy esetleges pályázat önerejét biztosíthatja. Becslése szerint egyébként a műemléki szempontokat is figyelembe vevő felújítás legalább hárommilliárd forintba kerülne, ám a hasznosítás során a beruházás megtérülhet. Az ezerötszáz négyzetméteres épület földszintjén a 19. századi főúri életet bemutató kiállítás kaphatna helyet, az emeleten pedig szállodát lehetne kialakítani.

A polgármester szerint az NV Zrt. nem zárkózik el a vagyonkezelés térítésmentes átadásától, ám azt várja, hogy a település az épület hasznosítására megfelelő koncepciót dolgozzon ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.