Élővé teszik a Göcseji Falumúzeum portáit

Egyetlen napra „visszafoglalják” és élővé teszik a Göcseji Falumúzeum portáit a zalai települések, ugyanis vasárnap rendezik meg a göcseji falvak randevúját a zalaegerszegi szabadtéri múzeumban.

MNO
2011. 05. 30. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelevenednek a régi parasztházak, a falvak lakói a régi környezetben mutatják be a térség népi, gasztronómiai hagyományait és a tradicionális helyi termékeket. A nagymama receptje alapján készülnek a tájjellegű ételek, a dödölle, a mangalicasült, sülnek a prószák, a rétesek, étvágygerjesztőnek pedig eredeti göcseji szilvapálinkát kínálnak – ismertette Vásár Marianna, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás közművelődési referense a hétfői sajtótájékoztatón.

A falumúzeumba látogatók tradicionális helyi termékek közül is válogathatnak, a messze földön híres göcseji pörkölttorta mellett mézkülönlegességek, a legkülönfélébb aszalványok, lekvárok és finom zalai borok is lesznek majd a kínálatban. A térség épített és természeti kincseit az Értékeink gyermekszemmel című gyermekrajz-kiállításon szemléltetik, a tárlaton több mint 100 ifjú művész 150 alkotását mutatják be. Színpadra lépnek a településeken működő hagyományőrző csoportok is, a kicsiket játszóház és pónilovaglás várja – sorolta Vásár Marianna.

Hozzáfűzte, a göcseji randevún kerül sor az önkéntesség hete programsorozat zalai nyitórendezvényére is. A fogadószervezetek – a Zalai Önkéntes Centrum, a megyei könyvtár, a teskándi önkormányzat, a természetvédelmi egyesület és a múzeum – az önkéntes munka sokszínűségét mutatják be. A program kapcsolódik az ünnepi könyvhéthez is; a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársai könyvbörzével készülnek a rendezvényre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.