Eltiltották a debrecenieket a válogatottól

Hétfőtől már Tatán készül a magyar női kézilabda-válogatott a németek elleni vasárnapi világbajnoki selejtezőre. A keret debreceni játékosait a klubvezetés eltiltotta a szerepléstől.

MNO
2011. 05. 30. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten Balatonfüreden tréningező csapat tájékoztatása szerint mind a 18 meghívott egészséges, és napi két edzés szerepel a programban egészen a szombati elutazásig.

Ugyanakkor Gellén András, a DVSC-Korvex tulajdonosa a klub honlapján blogbejegyzésében tudatta, nem engedi pályára lépni játékosait: „Az elmúlt időkben folyamatosan nőtt adókötelezettségünk. Az ekhóra való átállás miatt a DVSC Kézilabda Kft. 2010-es 200 milliós költségvetéséből 31 milliós, 18 jogcímen keletkezett adóbefizetésünk után a 2011/12-es szezonra 50-55 millió forint közteherrel számolunk. Arra a felvetésre, hogy ennek fejében az állam finanszírozza a nemzeti csapatot, semmi visszajelzést nem kaptunk. Ezért nem tehetünk mást, mint a németek elleni selejtező mérkőzésekre a DVSC megtiltja a részvételt játékosai számára. Amennyiben ennek ellenére saját döntésük alapján a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor ez azonnali szerződésbontást fog maga után vonni. A sportegyesületek adóterhei az elviselhetetlen szint fölé nőttek, nem az elhibázott sporttörvényről kellene papolni, hanem az egyházakhoz hasonlóan adómentességet kellene adni minden sportegyesületnek a lehető legrövidebb időn belül. Ha mindenkire nem lehetne ezt kiterjeszteni, akkor a válogatott játékosokat adó, utánpótlást nevelő klubokat kellene első helyen helyzetbe hozni, nem pedig kizsigerelni, amikor e rengeteg pénzből semmit sem kaptunk vissza! Mivel eddig süket fülekre találtunk, így durvább módszerekhez kell nyúlnunk!” – áll a közleményben.

A keretben Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita a debreceniek játékosa, utóbbi a következő szezonban már a Veszprémet erősíti.

„A legfontosabb most az, hogy a Debercen két játékosa, Szabó Vali és Juhász Gabi is ott van a tatai edzőtáborban, és készül a németek elleni sorsdöntő mérkőzésre. Mi folyamatosan próbáljuk elérni Gellén Andrást, mert szeretnénk vele beszélni a kialakult helyzetről, de egyenlőre ki van kapcsolva a telefonja. A nemzeti válogatottal semmilyen körülmények között nem lehet játszadozni vagy zsarolni a játékosokat. Nem hiszem, hogy a DVSC vezetősége vagy a város irányítói egyetértenek a történtekkel. Mi a legrövidebb időn belül rövidre akarjuk zárni a témát, amibe nem szabad belebonyolódni, mert nem szül jó vért. Most olyan, akkora összefogásra van szükség, amilyenre a legritkább esetben van példa. Mindenkinek annyira kell támogatnia ezt a csapatot, ami az erejéből kitelik, legyen ez bármi, akár egy jó szó, akár bármi más” – nyilatkozta Sinka László, a szövetség elnöke.

Kedden 17.30 órakor az osztrákok ellen zártkapus, nem hivatalos találkozót vív az együttes, ezután csökkenti 18-ról 16 fősre a keretet Mátéfi Eszter szövetségi kapitány. A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18.30-kor lesz Balingenben, a visszavágónak jövő szombaton Győr ad otthont 17.30-as kezdéssel.

A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es londoni ötkarikás játékokról.

(MTI, handball.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.