„Én vagyok az, akit keresnek” – kiadható Ratko Mladics

Kiadható Ratko Mladics, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt volt főparancsnoka a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint – közölte pénteken Milos Saljics, a tábornok ügyvédje. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/786925" target="_blank"><strong>• Magyarország támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását</strong></a>

MNO
2011. 05. 27. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1995 óta körözött Mladicsot csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföldön (Lazarevo). A védelemnek három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, és Saljics szerint ezt hétfőn meg is teszik. Maja Kovacevics, a háborús bűnösök ügyeiben eljáró különleges belgrádi törvényszék szóvivője is megerősítette, hogy kiadhatónak találták Mladicsot.

A tábornok kihallgatása pár órával az elfogása után megkezdődött, de rossz egészségi állapota miatt abba kellett hagyni. A kihallgatás pénteken a kora délutáni órákban folytatódott. Előtte Mladicsot felkereste börtönében a fia és a felesége. Darko Mladics újságírókkal közölte, hogy apja nagyon rossz állapotban van, ezért kérni fogják kórházba szállítását.

Ivica Dacics szerb belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a tábornok egészsége gyenge, Mladics tíz éve nem volt orvosnál. A miniszter tagadta, hogy bármilyen külső segítséget igénybe vettek volna Ratko Mladics elfogásához. Mint mondta, a tábornokot a háborús bűnösök üldözésére létrehozott belügyi szolgálat és a szerb titkosszolgálat munkatársai vették őrizetbe.

Mladics Lázárföldön egy rokonával élt, testőre nem volt, s amikor meglátta a házba belépő rendőrt, nem tanúsított ellenállást, röviden csak annyit mondott: „Én vagyok az, akit keresnek”. Ivica Dacics elmondása szerint a faluban őrizetbe vettek még öt személyt, köztük Mladics testvérét, de őket kihallgatásuk után elengedték, s az ügyészségen múlik, hogy indul-e ellenük eljárás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.