Erdők nélkül nincs munka és jólét

Oroszlánrészt vállal a latin-amerikai és a karibi térség az erdőtelepítésben, a világszerte célként meghatározott 366 millió hektáros erdőtelepítés negyedét vállalta magára a régió a biológiai sokféleség megőrzéséhez – tudatta az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO.

MNO
2011. 05. 25. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 97 millió hektár beültetésére tett vállalást a biodiverzitás néhány nappal ezelőtt tartott világnapja alkalmából – részletezte a FAO. Az akció elsődleges célja a természet sokféleségének megóvása.

Százmilliók élete függ az erdőktől, de nemcsak nekik, hanem a Föld minden lakója hasznára vannak a fák – fogalmazott közleményben Alan Bojanic, a FAO regionális vezetője. „Az erdők biológiai sokfélesége élelem és gyógyító szerek, fából és nem csak fából készült termékek forrása” – jegyezte meg.

Az erdő a Föld biodiverzitásának egyik legfontosabb tárháza, emellett jelentős a szerepe a szén-dioxid megkötésében, az üvegházhatás csökkentésében – mutatott rá a szervezet.

Az erdők sokszínű élővilágának fogyatkozásával kevesebb lesz a jótékony szerekből, az élelemből, de elvész az ott élők számára a munka is, „egy szóval a jólét” – foglalta össze Bojanic.

A FAO adatai szerint a biológiai sokféleség megóvásának szentelt erdők kiterjedése 95 millió hektárral haladja meg az 1990-es szintet. Latin-Amerikában és a Karib-térségben 2000 óta évi hárommillió hektárnyi erdőt telepítenek. A Földnek ebben a régiójában terül el – 663 millió hektáron – a világ őserdeinek 50 százaléka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.