Erősödött a forint

Erősödött a forint kedden korrigálva hétfői veszteségének egy részét: az eurót délután fél ötkor 269,11 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 270,64 forint után.

MNO
2011. 05. 24. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint árfolyama átmenetileg 269-es eurójegyzés alatt is volt. A dollárt 190,94 forinton jegyzik 1,4104 dolláros eurójegyzéssel a hétfő délutáni 193,00 forint és 1,4032 dollár után. A svájci frank jegyzése 216,86 forint 218,69 forint után, száz japán jent pedig 232,48 forinton jegyeznek 235,97 forinttal szemben. A forint jegyzése alapvetően az euróövezettel és annak perifériájával szemben felvett befektetői magatartás alakulását tükrözi, követi az euró/dollár árfolyam mozgását.

Hétfőn az euróövezeti stabilitási aggodalmak, a görög adósság átütemezésének lehetősége miatt az euróövezeti perifériát veszélyeztető dominóhatás kockázata a hagyományosan befektetési menedéknek tekintett eszközökbe terelte a tőkét a nemzetközi értékpapír- és devizapiacokon.

Kedden stabilizálódtak kissé az árfolyamok a nemzetközi devizapiacokon. Az euró kedden nap közben kis ingadozással, de folyamatosan erősödött, és hasonló pályát követett a forint árfolyama is. A délutáni órákra az euró árfolyama átlépte az 1,41 dolláros küszöböt, egészen 1,4120 dollárig emelkedett, de elemzői vélemények szerint az 1,41-es határ az euróövezeti stabilitási kockázatok miatt kemény diónak bizonyulhat.

Az euró kedden a kedvező német makrogazdasági mutatóknak és üzleti hangulat mutatóknak, valamint egy spanyol kötvénykibocsátás jó piaci fogadtatásának köszönhette erejét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.