Erősödött a forint

Pénteken az euró erősödött a főbb devizákkal szemben, a forint pedig ezzel párhuzamosan az euróval szemben viszonylag kevesebb, a dollárral és a jennel szemben azonban jelentősebb árfolyamnyereséget ért el.

MNO
2011. 05. 27. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken délután negyed ötkor az eurót 268,13 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 269,65 forint után. A dollárt 188,37 forinton jegyezték 1,4240 dolláros euróárfolyammal, míg csütörtök délután 191,51 forinton, illetve 1,4098 dolláron. A svájci frank jegyzése 219,89 forint a csütörtök délutáni 220,67 forint után. Pénteken 221 forint feletti svájcifrank-jegyzésre is volt példa, párhuzamosan az új euró/svájci frank negatív árfolyamrekorddal. A forint januárban járt utoljára 221-es svájcifrank-jegyzés felett. Száz japán jent 232,85 forinton jegyeztek 235,57 forint után.

A dollár gyengülése és az euró erősödése csütörtök délután vette kezdetét, amikor a várttól elmaradó amerikai makrogazdasági adatok tükrében a dollárt még az euróövezeti szuverén adósságproblémával terhelt eurónál is kevésbé vonzó befektetési eszköznek ítélték meg a piacon. Az euró a csütörtök délutáni 1,41 dollár körüli jegyzésekről péntek reggelre 1,425 dollárra erősödött – pusztán a dollárral szembeni kamatprémiumának köszönhetően.

Miközben a forint pénteken folyamatosan erősödött és a dollárral, valamint a japán jennel szemben komolyabb nyereségre tudott szert tenni, az euró a svájci frank ellenében új negatív rekordot állított be, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kamatemelésre tett javaslatot a svájci jegybanknak. Péntek délelőtt ez euró 1,2163 svájcifrank-jegyzésen érte el új negatív rekordját. A héten sorban követték egymást a negatív rekordok. Csütörtök délután 1,2246 frankon, előtte pedig szerdán 1,2293 frankon született új rekord.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.