Erősödött a forint

Jelentősen erősödött a forint csütörtök délelőtt az euróval és a svájci frankkal szemben is.

MNO
2011. 05. 26. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót 10 órakor 269,13 forinton jegyezték a bankközi kereskedésben, a szerda délutáni 270,52 forint és a csütörtök kora reggeli 269,96 forint után.

A svájci frank árfolyama 218,23, forint volt délelőtt, a kora reggeli 219,04 forint és az előző nap délután jegyzett 219,97 forint után. A dollár árfolyama 180,02 forintra csökkent a szerdai 192,85 forintról. Száz japán jent 231,94 forinton jegyeztek a szerdai 234,95 forint után.

A forint erősödése az euró dollárral és svájci frankkal szembeni javulásával függ össze. Az euró azután kezdett el erősödni, hogy a Financial Times azt írta: az ázsiai országok jócskán vásárolnak majd az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kötvénykiadásából, amelyből a EU a portugál mentőakciót finanszírozza. Emellett folytatódott az árupiaci rali, mindez pedig növelte a kockázatvállalási kedvet, ami a forint és a régiós devizák erősödését hozta – mondták el devizapiaci kereskedők.

A piac délután a magyar kormány és a bankszövetség közötti megállapodás bejelentésére figyel. A devizahitelesek megsegítését célzó intézkedések részleteinek megismerése csökkentheti az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot, ezt pedig pozitívan értékelheti a piac – vélik a kereskedők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.