Erőteljesebb szerepvállalásra szólít fel Járóka

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága tegnap tárgyalta Barbara Matera olasz néppárti képviselő jelentéstervezetét az egyedülálló anyák helyzetéről. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet a tagállami esélyegyenlőségi hivatalok szerepére a gyermeküket egyedül nevelő anyák elleni diszkrimináció megszüntetésének érdekében – áll Járóka Lívia sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 05. 26. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzászólásában Járóka Lívia, a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság alelnöke a tagállamokban működő esélyegyenlőségi hivatalok erőteljesebb szerepvállalását sürgette a gyermeküket egyedül nevelő anyák elleni diszkrimináció megszüntetése terén. Szorgalmazta emellett az anyaotthonokban elérhető helyek számának bővítését, valamint az Európai Unióban bevált jó gyakorlatok cseréjét. Utóbbira a néppárti politikus példaként említette azt a több tagállamban is működő kezdeményezést, melynek során üzleti csoportok vállalják az egyedülálló anyák megsegítését, illetve az anya- és szükségotthonok finanszírozását – tudatja a közlemény.

A szakbizottság délutáni szavazásán Járóka Lívia két lényeges módosító javaslatát is jóváhagyta. A kis- és középvállalkozásokban dolgozó női vállalkozókról szóló jelentéshez fűzött indítványában a fideszes képviselő sürgette a tagállamokat, hogy vizsgálják meg a roma nők önfoglalkoztatása előtt álló akadályokat. A dokumentumban Járóka arra is felhívta a figyelmet – folytatódik a közlemény –, hogy létre kell hozni olyan programokat, melyek lehetővé teszik a roma női vállalkozók és önálló vállalkozók egyszerű, gyors és kis költséggel járó regisztrációját. Végül kiemelte az elérhető hitellehetőségek jelentőségét – ideértve a mikrohitelt is – a roma nők vállalkozásainak finanszírozása érdekében.

A szervezett bűnözésről szóló jelentéshez benyújtott módosító indítványában felhívta a döntéshozók figyelmét a többszörös diszkrimináció által érintett közösségek körében végzett felvilágosító kampányok fontosságára, hiszen ők statisztikailag jóval valószínűbb, hogy szervezett bűnözői csoportok áldozataivá válnak – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.