Ésszerűen növelné a bevételeit Sopron

Elfogadta Sopron közgyűlése csütörtökön a megyei jogú város 2014-ig szóló gazdasági programját, amely kisebb, hatékonyabb és olcsóbb önkormányzati rendszer működtetését, ugyanakkor a bevételek „ésszerű növelését” tűzi ki célul.

MNO
2011. 05. 26. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előterjesztést 16 képviselő támogatta, egy tartózkodott. Ugyanilyen arányban szavazták meg azt, hogy az önkormányzati törvény elfogadása után kerüljön újból a testület elé a gazdasági program. Fodor Tamás (Fidesz–KDNP) polgármester – aki frakciótársával, Simon István alpolgármesterrel és Dobos József jegyzővel együtt terjesztette elő az anyagot – Bebesi József (LMP) kérdésére válaszolva azt közölte: nem számolnak milliárdos nagyságrendű hitelfelvétellel, kötvénykibocsátással, ennél kisebb mértékű azonban szükségessé válhat. Hozzátette: változtatni kívánnak azon, hogy a költségvetés 73 százalékát a működési költségek teszik ki, felhalmozásra 27 százalék, ebből felújításokra, fejlesztésekre pedig csak 17 százalék jut. Megjegyezte: az intézményrendszerben még mindig vannak tartalékok, az idén pedig végre kívánják hajtani a szerkezetátalakítást, ugyanakkor növelni kívánják Sopron bevételeit. Termelő beruházásokat kell a város környékére telepíteni – tette hozzá a városvezető, jelezve, ehhez azonban infrastrukturális fejlesztések is kellenek. Biczi László (MSZP) a konkrétumokat és a helyzet javítását célzó tervezeteket hiányolva azt mondta: „hol a gazdasági program, én nem látom”.

A képviselő azon kérdésére, miért nem a jogszabályban előírt, az alakuló üléstől számított fél éven belül került a testület elé a „bő kétoldalas” tervezet, a polgármester azt közölte: várták az önkormányzati törvény – valószínűleg lényeges változásokat hozó – módosításával kapcsolatos konkrétumokat, amelyekre alapozva hosszú távú programot lehet alkotni. Mindezek alapján „előzetes programról” beszélt.

Mint arról az MTI korábban beszámolt, az önkormányzat honlapján múlt szerdán közzétett előterjesztés az elkövetkező négy évre jelentős hitelfelvétellel nem számol, ugyanakkor a tőke- és kamatszolgálat biztosítását, a fejlesztési források önrészének kigazdálkodását, a közösségi tér legalább jelenlegi színvonalon történő működtetését tartja a legfontosabb célkitűzésének. Az anyag szerint jelentős erőfeszítés kell ahhoz, hogy régiós összehasonlításban javítsák vagy legalább megőrizzék Sopron pozícióját. Megjegyezték: kétarcú a város szempontjából az uniós integráció, mert az a foglalkoztatási helyzeten javít, de munkaerőt és adóbevételt von el.

A költségvetés egyensúlyának és a fejlődés fenntarthatóságának biztosítása az elkövetkező időszak feladata – áll a dokumentumban, amelyben a működésen megtakarított pénzekről azt írták: azokat „lehetőség szerint” beruházásra kell fordítani, miközben a város törleszti korábban felvett hiteleit. A mintegy hatvanezer lakosú Sopron idei költségvetése 23,6 milliárdos bevételi főösszeg mellett hitelkerettel garantált egyensúllyal számol. A város gazdasági programjának egyik mellékletéből az tűnik ki: a településnek 2,95 milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van. Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és feleekkora kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.