Évente 550-600 milliárd forintot fizet ki az MVH a gazdálkodóknak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) évente mintegy 550-600 milliárd forintot fizet ki a magyar gazdálkodóknak – mondta Palkovics Péter, az MVH elnöke hétfőn Budapesten az MTI-nek sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 23. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, az MVH 185 jogcímen folyósít támogatásokat. A múlt év júniusa és idén március vége között mintegy 400 milliárd forintot fizetett ki a hivatal. Ez az összeg az éves kifizetés befejezéséig várhatóan mintegy 550-560 milliárd forintra emelkedik majd.

Az egységes kifizetési kérelmek – ezek benyújtása május közepén fejeződött be – az éves összeg 55-60 százalékát teszik ki. Így most várhatóan több mint 300 milliárd forintot várhatnak a gazdálkodók ezeken a jogcímeken. Az egységes kérelemre az idén mintegy 176 ezer kérelem érkezett, ez mintegy ötmillió hektár területet érint.

Az MVH illetékesei a sajtótájékoztatón összegezték az unió kifizető ügynökségi vezetőinek május 18–20. között Herceghalmon megrendezett 29. konferenciájának eredményeit.

Palkovics Péter elmondta: a tanácskozáson részt vettek az uniós tanállamok kifizető ügynökségeinek képviselői – az EU-ban 80 kifizető ügynökség működik –, valamint a csatlakozni szándékozó országok, például Horvátország, Szerbia, Macedónia, Törökország megbízottai is.

Az MVH elnöke idézte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a fórumon elhangzott szavait, miszerint a magyar elnökség ideje alatt zárult le az unió közös agrárpolitikájáról (KAP) szóló vita, és a tagállamok elfogadták a magyar elnökség következetéseit, vagyis azt, hogy az erős versenyképes Európának az erős KAP az egyik feltétele.

Az MTI kérdésére az MVH elnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy a KAP céljait szolgáló forrásokról a tanácskozáson konkrétan nem volt szó. Emlékeztetett ugyanakkor arra: a közvetlen támogatások további működtetése a később csatlakozott és a csatlakozni szándékozó országok számára egyaránt fontos.

Az MVH elnöke a tanácskozáson arról beszélt, hogy a kifizető ügynökségek szerepe az EU-ban azért nagyon jelentős, mert az uniós támogatások 40 százalékát a mezőgazdasági támogatások teszik ki.

Rudolf Moegele az Európai Bizottság (EC) Mezőgazdasági Főigazgatóságának nevében azt hangsúlyozta: a KAP jövője az egyszerűsítés, ami azért fontos, mert a későbbi rendszert költséghatékonyabban és kevesebb adminisztrációval kell majd működtetni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.