Facebook: vége a gyerekstopnak?

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója idővel a 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára is lehetővé tenné a közösségi oldal használatát, mivel szerinte a portál látogatása jelentős oktatási előnyökkel jár.

MNO
2011. 05. 25. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 éves alapító erről egy New Jersey-ben rendezett, oktatási innovációról szóló konferencián beszélt. A The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásának (www.telegraph.co.uk) tudósítása szerint Zuckerberg elmondta: terveik között szerepel, hogy fellépnek a gyerekek Facebook-használatát tiltó nemzeti törvények módosításáért. Az Egyesült Államokban jelenleg 13 év a törvényi korhatár, de most tekintik át az ezt előíró jogszabályt (Children’s Online Privacy Protection Act).

Spanyolországban 14 évet ír elő a nemzeti szabályozás, Nagy-Britanniában viszont például nincs ilyen törvény. A közösségi oldal jelenlegi belső szabályzata is 13 évben határozza meg a korhatárt. A Consumer Reports című amerikai magazin szerint a szabályok ellenére a 600 millió Facebook-felhasználóból körülbelül 7,5 millió 13 év alatti.

A Facebook közlése szerint az érintett profilok közül sokat szülők hoztak létre gyermekeik számára, vagy legalábbis a szülők beleegyezésével történt a regisztráció. Jelenleg naponta mintegy húszezer gyerekfelhasználó profilját kell törölni a Facebookról.

A közösségi oldalt korábban sokan kritizálták azzal, hogy képtelen betartatni saját gyerekvédelmi politikáját, például megakadályozni azt, hogy álnéven bejelentkező pedofilok szexuális visszaélés szándékával megpróbáljanak a gyerekek bizalmába férkőzni vagy zaklatni őket. A gyerekek online védelmével foglalkozó brit Child Exploitation and Online Protection Centre tavaly közölt adatai szerint a megelőző 12 hónapban a facebookos gyerekzaklatásokról szóló panaszok száma megnégyszereződött – idézi fel a The Daily Telegraph.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.