Felminősítés előtt áll Bulgária?

Felminősítést valószínűsítő pozitívra javította az osztályzatrontás lehetőségére utaló eddigi negatívról Bulgária közepes befektetői adósosztályzatainak kilátását kedden a Fitch Ratings a javuló költségvetési és külső fizetési helyzettel indokolva a lépést.

MNO
2011. 05. 24. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítás a hosszú futamidejű bolgár deviza- és beladósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” besorolásaira vonatkozik. A cég egyben megerősítette a bolgár adósosztályzatokat. A Fitch Ratings indoklása szerint a bolgár folyómérleghiány és a külső adósságráták csökkenése, valamint az erőteljes államháztartási konszolidáció jelentősen enyhítette a makrogazdasági és a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatokat. A hitelminősítő saját előrejelzése szerint a bolgár hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a tavalyi 0,2 százalékról az idén 3 százalékra, 2012-ben 3,8 százalékra gyorsul.

A Fitch kiemelte, hogy a bolgár GDP-növekedés az idei első negyedévben, éves összevetésben 2,5 százalék volt, ám a hazai össztermék értéke még mindig 4,9 százalékkal elmarad a pénzügyi válság előtti csúcsértéktől. A külkereskedelem erős teljesítménye révén a folyómérleghiány látványosan csökken: tavaly már csak a GDP-érték 1 százaléka volt a 2009-ben mért 8,9 százalék és az egy évvel korábbi 23 százalék után. A Fitch Ratings kiemelte azt is, hogy a külső mérleg kiegyensúlyozását a felzárkózó európai térség sok más országáénál alacsonyabb termelési költségszinten, valamint nominális árfolyam-leértékelődés és IMF-program nélkül sikerült elérni.

A GDP-arányos államháztartási hiány tavaly 3,2 százalékra csökkent az ESA95-ös szabvánnyal számolva az előző évi 4,7 százalékról, és a Fitch Ratings szerint az idei évre kitűzött 2,5 százalékos hiánycél reális. A hitelminősítő alacsonynak és Bulgária egyik adósosztályzati erősségének nevezte a keddi londoni elemzésben a tavaly év végi 16,2 százalékos GDP-arányos államadósság-rátát. Bulgária hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának „BBB mínusz„ besorolása megegyezik Magyarországéval, ám a magyar osztályzatra a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.